Sari la conținut
Home » De ce este coada veverițelor o super-putere?

De ce este coada veverițelor o super-putere?

De ce este coada veverițelor o super-putere?

De ce este coada veverițelor o super-putere? Veverițele (Sciurus) sunt experte în cățărat datorită fizicului lor subțire și agil. Dimensiunile lor variază între 40 și 64 de centimetri. Iar forța impresionantă a săriturilor este obținută în principal datorită picioarelor posterioare lungi și musculoase.

Degetele lungi, prevăzute cu gheare ascuțite neretractile, permit veverițelor să se agațe de copaci și să apuce nucile.

De ce este coada veverițelor o super-putere?

Coada lor, o caracteristică iconică, poate ajunge până la 20 de centimetri și servește multiple scopuri. Aceasta nu doar asigură echilibrul veveriței în timpul săriturilor din copac în copac.

Ci și funcționează ca o „parașută” atunci când pierde echilibrul. Pe timp de iarnă, coada le oferă căldură, iar vara devine o umbrelă de soare perfectă.

Diversitatea culorilor blănii veverițelor este remarcabilă, variind de la roșu ca vulpea la maro sau negru. Această variație nu depinde doar de specie.

Genul Sciurus include 28 de specii împărțite în șapte subspecii

Ci poate varia și în funcție de locație sau anotimp. Iarna, blana este adesea mai groasă și închisă la culoare. În timp ce vara devine mai subțire și mai deschisă.

Genul Sciurus include 28 de specii împărțite în șapte subspecii. Veverița roșie (Sciurus vulgaris) este, probabil, cea mai cunoscută specie.

Fiind întâlnită în Europa și în anumite părți ale Asiei. Veverițele cenușii (Sciurus carolinensis) au devenit cunoscute la nivel global ca specie invazivă. Înlocuind speciile indigene în unele regiuni.

Cu toate acestea, în unele țări europene, există îngrijorări cu privire la declinul populației de veverițe indigene, influențat de factori precum despădurirea.

Care duce la pierderea habitatului acestora. Înlocuirea de către veverița cenușie, o specie mai mare și mai rezistentă, a adus cu sine și alte probleme, cum ar fi transmiterea virusului variolei.

Este crucial să protejăm habitatul veverițelor și să gestionăm introducerile de specii, pentru a asigura supraviețuirea acestor creaturi agile și fascinante, conform zooplus.ro.