1066 Vizualizari

13 dec., 2017 la 9:22 am

De ce CÂINII sunt ATRAȘI de chipurile zâmbitoare ale oamenilor? EXPLICAȚIA cercetătorilor te va UIMI

Câinii au fost întodeauna atrași de chipurile zâmbitoare ale oamenilor, iar pentru a demonstra acest aspect, cercetătorii de la Universității din Helsinki, Finlanda, au găsit răspunsul.

Mai exact, dacă un câine răspunde bine când vede un chip zâmbitor, de vină ar putea fi oxitocina, supranumită și ”hormonul dragostei”, sugerează un studiu recent, citat de UPI.

Produsă în mod natural în corpul oamenilor și câinilor, oxitocina ”influențează ceea ce câinele vede și modul în care percepe ceea ce vede”, după cercetările efectuate de Sanni Somppi.

În cadrul unui grup de cercetare al universității intitulat Canine Mind (Minte canină), Somppi și Outi Vainio au testat impactul acordării unor doze suplimentare de oxitocină — recunoscută de multă vreme pentru efectele sale în ceea ce privește inter-relaționarea — asupra a 43 de câini.

Testul a fost realizat în două etape. În prima, animalele au primit oxitocină și a fost observat modul în care priveau un chip uman zâmbitor sau supărat, fiind analizați parametri precum dilatarea pupilelor care, potrivit oamenilor de știință, reprezintă un bun indicator al răspunsurilor emoționale.

 

”Ne-am numărat printre primii cercetători din lume care au utilizat măsurători ale pupilelor în cadrul evaluării stărilor emoționale ale câinilor. Această metodă a fost anterior folosită numai pe oameni și maimuțe”, a precizat Vainio într-un comunicat.

Potrivit studiului, în lipsa unei doze suplimentare de oxitocină pupilele patrupedelor se măreau când aceștia vedeau un chip supărat. Acest lucru nu este surprinzător, spun cercetătorii, deoarece câinii reacționează cel mai puternic la stimuli amenințători sau înspăimântători.

În cea de-a doua situație, când animalele au primit o doză suplimentară de oxitocină, pupilele lor s-au mărit când au văzut un chip zâmbitor, acest lucru indicând un interes mai mare pentru imaginile prietenoase afișate pe un monitor decât pentru cele care trădau supărarea.

Studiul nu poate dovedi că oxitocina îi ajută pe câini să relaționeze cu oamenii veseli, a precizat echipa lui Vanio, însă sugerează că acest hormon diminuează percepția chipurilor supărate și în același timp face mai atrăgătoare imaginile cu fețe zâmbitoare.

”Ambele efecte promovează comunicarea câine-om și dezvoltarea relațiilor bazate pe afecțiune”, a precizat Vainio, potrivit Agerpres.

ANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ SĂ CITIȚ ȘI:

De ce îşi înclină câinii capul când le vorbim? EXPLICAȚIA SPECIALIȘTILOR te va UIMI I VIDEO

De ce îşi înclină câinii capul când le vorbim? EXPLICAȚIA SPECIALIȘTILOR te va UIMI I VIDEO
25 Noi, 2017 la 10:59 amModifica

De ce CÂINII îşi aşteaptă uneori stăpânii ANI DE ZILE? MOTIVELE SUNT CLARE

De ce CÂINII îşi aşteaptă uneori stăpânii ANI DE ZILE? MOTIVELE SUNT CLARE
23 Noi, 2017 la 5:59 pmModifica

De ce RESPING câinii PERSOANELE care sunt ostile cu stăpânii lor? Ce șanse mai au?

De ce RESPING câinii PERSOANELE care sunt ostile cu stăpânii lor? Ce șanse mai au?
22 Noi, 2017 la 11:59 amModifica

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

X