De ce au navigat pisicile alături de vikingi. Descoperirea care dă totul peste cap

Înainte să devină animale de companie, pisicile ajungeau pe continente alături de fermieri, marinari antici și vikingi, conform unor cercetări.

Conform unui studiu, pisicile au fost domesticite în Orientul Apropiat și în Egipt, cu aproape 15.000 de ani în urmă, înainte să se înmulțească și să ajungă în întreaga lume și în inimile noastre.

Studiul i-au ajutat pe cercetători să afle care au fost începuturile acestor animale.

„Nu știm care a este istoria pisicilor din Antichitate. Nu știm de unde vin ele, nu știm cum au început să se împrăștie pe toate continentele”, a spus Eva-Maria Geigl, unul dintre cercetătorii care s-au acupat cu rezolvarea acestei dileme.

Echipa a analizat ADN-ul pisicilor găsite în mormintele egiptene, în siturile mortuare din Cipru și într-un așezământ al vikingilor din Germania.

Au studiat ADN-ul moștenit de la mame și au observat că pisicile sălbatice din Orientul Mijlociu și cele mediteraneene, fertile, aveau o legătură genetică pe linie maternă.

Fapt ce sugerează că micile pisici sălbatice au fost atrase în comunitățile agrare de șoarceci. Fermierii le-au dorit prin preajmă pentru că îi ajutau să scape de rozătoare, dar și pentru că le găseau ca fiind o companie plăcută.

Există o conexiune mitocondrială între pisicile care au evoluat din Egipt, față de cele din Eurasia și Africa, spun cercetătorii.  Moștenirea genetică pe linie maternă a fost descoperită în cazul pisicilor mumificate care au trăit între secolele IV î.Hr. și IV d.Hr. și al celor din Bulgaria, Turcia și Africa sub-sahariană.

Astfel, acest al doilea val de răspândire este atribuit celor care au călătorit pe mare pentru a descoperi noi continente – fermieri, navigatori și vikingi – fiindu-le de ajutor în lupta cu rozătoarele de la bordul navelor, potrivit gandul.ro.

 

Animalzoo.ro Vreti sa primiti notificari cu ultimele stiri? Nu Da