Din cuprinsul articolului
Petele de lacrimi apar la anumite rase mai des decât la altele și pot indica o mulțime de lucruri diferite. Probabil că ați văzut pete de lacrimi maro închis sau roșiatice sub ochii câinelui și v-ați întrebat de unde provin.
Este important să consultați un medic veterinar sau un oftalmolog în cazul în care câinele dumneavoastră dezvoltă pete de lacrimă pentru a determina cauza și posibilele tratamente.
Petele de lacrimă sunt semne maro închis sau roșiatice care apar sub ochii câinelui. Petele sunt adesea însoțite de secreții, dar nu întotdeauna. De obicei, sunt mai vizibile la câinii care au blana albă sau ușor colorată.
Epifora, o afecțiune care provine din producția excesivă de lacrimi sau din incapacitatea de a scurge corect lacrimile, este de obicei sursa petelor. Epifora poate avea o varietate de cauze și poate fi acută sau cronică.
Petele roșiatice apar atunci când porfirina, un pigment care se găsește în lacrimi, se acumulează sub ochi.
Petele maronii sau de culoarea ruginie pot fi rezultatul unei infecții cu drojdie pe pielea de sub ochi, care este capabilă să se dezvolte datorită umidității constante din lacrimi care se acumulează pe piele. Deoarece cauzele epiforei pot varia, este important să consultați un veterinar sau un specialist.
Excesul de lacrimi rezultă din iritarea ochilor sau din cauza faptului că ochii câinelui dumneavoastră nu reușesc să dreneze lacrimile în mod corespunzător. Ochiul produce lacrimi pentru a elimina iritanții și pentru a rămâne curat.
În mod normal, lacrimile se scurg apoi prin mici orificii din apropierea ochiului și sunt trimise pe gât. Epifora este rezultatul unor anomalii în acest proces.
Iată câteva motive medicale pentru care un câine ar putea dezvolta epifora:
Glaucom: Cauzează acumularea de lichid în ochi și deteriorează nervul optic.
Conjunctivită: O inflamație în mucoasa ochiului care poate avea ca rezultat mucozități, puroi sau secreții.
Infecții oculare: Cauzate de bacterii, viruși, paraziți sau iritanți precum fumul sau șamponul.
Expunerea la iritanți: Fumul pasiv, praful și alergenii pot face ca ochii să producă mai multe lacrimi.
Dentiția: La căței, dentiția poate fi însoțită de lacrimi excesive.
Gene încarnate: De obicei ereditare și apar mai frecvent la anumite rase.
Pleoapele inversate: Entropionul este o afecțiune în care o porțiune a pleoapei este inversată, ceea ce duce la frecarea genelor de ochi. Acest lucru provoacă iritații, zgârieturi și leziuni oculare.
Socluri oculare puțin adânci: Mai frecvente la câinii brahicefalici (câini care au botul mai scurt). Ochii ies în afară și, uneori, pleoapele nu se închid complet, ceea ce duce la iritații și leziuni.
Infecția urechii: O infecție la o ureche poate face ca ochiul de pe aceeași parte a capului să producă lacrimi mai mult decât de obicei.
Glande lacrimale mari sau deschideri mici ale canalelor lacrimale: Neregularitățile ochilor câinelui dumneavoastră pot provoca mai multe lacrimi.
Cicatrizarea: Cicatricile de la infecții oculare anterioare sau leziuni oculare pot afecta capacitatea de drenare a lacrimilor, cauzând acumulări.
Dieta necorespunzătoare și stresul: Stilul de viață are un efect asupra epiforei. Consultați-vă cu medicul veterinar pentru a forma o dietă echilibrată și lucrați pentru a reduce anxietatea.
Alergii: Acestea pot face ca ochii câinelui dumneavoastră să producă lacrimi în exces, deoarece organismul răspunde la ceea ce percepe ca fiind o amenințare. Acestea pot fi sezoniere, legate de alimente sau rezultatul utilizării de boluri de plastic pentru mâncare și apă, conform dogtime.com.
Top 3 zodii cele mai mari iubitoare de câini. Știați că Marte este planeta câinilor?…
Atunci când aleg un câine, viitorii proprietari iau în considerare și dimensiunea câinelui, care corespunde…
Care este cel mai veninos păianjen din lume? Dacă Hollywood-ul ar fi o sursă fiabilă…
Aveți un câine? Prietenul tău preferat, confidentul tău? Acea creatură care te face întotdeauna fericit…
Succes remarcabil în medicina veterinară din România: doi medici veterinari români au obținut certificarea internațională…
Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov a demarat în ianuarie 2022 o serie de…