Sari la conținut
Home » De ce animalele de companie pot aduce armoniei în cuplu

De ce animalele de companie pot aduce armoniei în cuplu

Un studiu a constatat că pisicile pot consolida relaţiile şi îi pot ajuta pe stăpâni să lege relaţii apropiate cu semenii. Menţinerea armoniei în cuplu depinde de mulți factori: înțelegere între cei doi parteneri, respect, iubire.

Specialiștii spun că și prezenţa unui animăluţ simpatic ar putea fi cheia reuşitei, mai ales când relația scârțâie.

„Animalele de companie înveselesc şi transmit o stare bună. Mângâiatul pisicii poate, pur şi simplu, să scadă tensiunea arterială şi să reducă nivelul de cortizol, denumit adesea hormonul stresului. Calităţile pe care animalele de companie le pot scoate la iveală sunt mai multă fericire, mai multă relaxare şi posibilitatea de a atrage noi oameni în viaţa noastră”, a precizat Andrea Syrtash, expert în relaţii, potrivit Yourtango.

„Când ai un animal de companie, tu şi partenerul tău trebuie să lucraţi împreună pentru a avea grijă de animal. La urma urmei, pisica face parte din familie”, spune specialistul, care subliniază că prezenţa unei pisici poate fi un lucru unificator în cuplu.

Relație de cuplu mai apropiată datorită pisicilor

De asemenea, Andrea Syrtash a constatat că persoanele care deţin un animal de companie sunt percepute ca fiind responsabile şi amabile:

„De-a lungul anilor, am observat că persoanele care deţin animale de companie sunt percepute precum persoane responsabile şi amabile. La urma urmei, atunci când ai un animal de companie, nu te gândeşti doar la tine”.

Animalul de companie, precum pisica, reușește de cele mai multe ori să facă cuplurile să se împace după o ceartă. De exemplu, cercetătoarea a descoperit că, dacă unii parteneri rămân împreună de dragul copiilor, sunt mulți care găsesc în pisica lor un factor comun care îi unește:

„Orice exerciţiu care încurajează oamenii să colaboreze, de la îngrijirea unei pisici, la renovarea unei locuinţe, încurajează comunicarea şi lucrul în echipă. Dragostea faţă de pisică poate ajuta la consolidarea relaţiei”, completează Andrea Syrtash.

Ce unește mai mult familia, câine sau pisica

Deși sunt mereu repetate, aceste lucruri trebuie să le iei în calcul când vrei să iți iei un animal de companie. Când vine vorba de alegerea animalului de companie, primul pas pe care trebuie să-l faci este să te gândești la timpul pe care eşti dispus să îl petreci alături de el, dar şi la condiţiile pe care poţi să i le oferi.

Chiar dacă deținerea unui câine este o opțiune de luat în seamă, aceasta aduce cu sine mai mult efort, în sensul în care trebuie scos la plimbare de cel puțin două ori pe zi. Iar acest lucru provoacă deseori tensiuni în familie. Potrivit unui studiu prezenţa unui câine în familie poate provoca certuri, mai exact în medie 156 de certuri pe an, deoarece responsabilitatea îi poate obosi pe stăpâni. Cu pisica e un pic mai ușor.

Cum domesticesc pisicile oamenii și obțin ce-și doresc

Pisicile au început să fie domesticite în urmă cu aproximativ 9.500 de ani. Conform specialiștilor, procesul de domesticire nu s-ar fi încheiat, poate de aici și faptul că fac de obicei cam ce vor ele și nu ce vrem noi. Între timp, oamenii au ajuns să le considere chiar membri ai familiei.

Un expert în comportamentul animalelor, profesor la Universitatea din Bristol, şi o profesoară de fonetică au studiat mulţi ani pisicile şi au ajuns la nişte concluzii uimitoare despre comunicarea lor cu oamenii.

John Bradshaw a studiat de-a lungul multor ani comportamentul câtorva specii de animale, în special pisici şi câini. Observaţiile sale au fost publicate în volumul „Cat Sense”, pe care postul TV National Geographic l-a luat la „puricat”. Conform acestuia, pisicile fac foarte clar diferenţa între oameni şi feline și realizează că suntem specii diferite.

Pisicile realizează că suntem fiinţe mai mari decât ele, fizic, dar şi fiinţe superioare, crede expertul, demontând teoria că felinele consideră oamenii doar nişte pisici mai mari.

„Ele ştiu că suntem fiinţe superioare, de aceea se freacă tot timpul de picioarele noastre. Şi în lumea lor e o ierarhie, pisici inferioare şi pisici superioare, mai puternice. O pisică nu se va freca niciodată de o «surată» inferioară”, mai spune profesorul.

De asemenea, acesta afirmă că pisicile sunt mai inteligente decât le consideră majoritatea oamenilor şi, totodată, sunt manipulatoare, de aceea ele se pot comporta diferit cu membrii unei familii. Ele înţeleg că oamenii sunt diferiţi şi observă ce funcţionează la fiecare persoană, astfel încât să profite de pe urma acelei slăbiciuni.