Sari la conținut
Home » Dalmatian / Cainele patat, Cainele englez de deligenta, Cainele pompier

Dalmatian / Cainele patat, Cainele englez de deligenta, Cainele pompier

  • de


Greutate: 22 – 29 kg
Inaltime: 46 – 61 cm
Origine: Anglia,

Istoric rasa Numele acestei rase se presupune ca vine de la regiunea Dalmatiei de pe malul Marii Adriatice, dar in zona respectiva nu s-au gasit stramosi ai acestei rase. Se admite ca provine din incrucisarea dintre Bracul de Bengal si Bull Terrierul sau Pointerul englez. In secolul al XVIII-lea si al XIX-lea acest caine era folosit pentru a pazi diligentele si a pazi pasagerii si bunurile acestora. Au mai fost folositi pentru a mana caii care tractau cisternele cu apa ale pompierilor. Aparitia automobilului a dus la declinul acestei rase. In urma prezentarii filmului de desene animate “101 dalmatieni” a renascut interesul pentru acest caine. Presedintele SUA George Washigton a fost un iubitor al acestei rase.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, musculos cu linii simetrice, cu un aspect mobil, cu o forma patrata. Capul este de marime medie, destul de lung, craniul plat, mai lat intre urechi, botul puternic cu un nas mare, de culoare negru sau brun, la fel ca petele. Ochii sunt rotunzi, de marime medie, caprui sau albastri. Urechile sunt atasate sus, de marime medie, cu varfurile ascutite si pliate. Coada este lunga, format conic, cu varful usor curbat, lasata. Blana are un par scurt, neted, fin, des, lucios. Are culoarea alba cu pete rotunde, nesuprapuse. Datorita blanii este rasa cel mai usor de recunoscut.

Personalitate Este un caine inteligent, activ, iute, disciplinat, energic, prietenos, uneori incapatanat. Devotat si prietenos cu stapanul, tolerant si iubitor cu copiii (fiind un caine mare, trebuie avut grija cand se apropie de copii) este precaut si vigilent cu strainii. Se intelege bine cu alti caini si alte animale (are o afinitate innascuta pentru cai) din gospodarie.

Ingrijire Blana acestui caine necesita un periaj mai intens doar in perioada de naparlire. In restul timpului pierde putin par.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa aiba spatiu ingradit pentru miscare, sa traiasca langa un stapan activ si cu experienta la caini. Este un caine de talie mare si intr-un aparament este mai greu de tinut, dar se poate acomoda cu conditia sa i se asigure zilnic miscarea de care simte ca are nevoie (plimbari lungi, alergat pe langa o bicicleta, in locuri libere, inot, joaca).

Dresaj Are nevoie de un dresaj ferm, consecvent, echilibrat si facut cu multa rabdare pentru a invinge incapatanarea pe care o manifesta uneori.

Utilitate Este un bun caine de paza al locuintei, un elegant si placut companion.