De 3246 Vizualizari

Daca o vrabie mascul are impresia ca partenera il inseala, se razbuna pe pui

Vrabiile masculi care isi suspecteaza partenerele de infidelitate se razbuna fiind tati rai. Ei le aduc puilor mai putina mancare daca au impresia ca mama lor este infidela, arata un studiu aparut in revista American Naturalist si preluat, potrivit Agerpres, de slate.fr.

Timp de 12 ani, biologi de la Imperial College din Londra au studiat populatia de vrabii de pe insula Lundy din Anglia si au descoperit ca masculii isi schimba comportamentul daca isi banuiesc partenerele ca au avut puii cu alti masculi, scrie Washington Post. Potrivit Juliei Schroeder, autoare principala a studiului, masculii observa probabil comportamentul femelelor in perioada lor de fertilitate si, daca acestea petrec prea mult timp departe de cuib, deduc ca ii tradeaza.

Vrabiile formeaza de obicei cupluri monogame, iar cercetatorii au tinut sub observatie crearea a 300 de perechi dintre cele 400 de pasari studiate. S-a dovedit ca si masculii isi inseala partenerele, dar din motive diferite. „Biologii cred ca masculii sunt infideli pentru a se asigura ca au cat se poate de multi descendenti, in timp ce femelele ii inseala cu parteneri de o ‘mai buna calitate genetica’ — care sunt mai sanatosi si pot zamisli pui mai robusti”, arata ei.

Pentru a afla cat de infidele sunt vrabiile masculi si femele, cercetatorii au studiat genotipul fiecarei pasari si le-au alcatuit arborele genealogic. Studiul a aratat ca masculii nu pot sti daca puii sunt ai lor sau nu. Comportamentul lor se datoreaza impresiei ca partenera le este fidela sau nu. „Cand puii dintr-un cuib au fost schimbati si partenera a fost fidela, tatal a continuat sa se straduiasca sa ii hraneasca, ceea ce sugereaza ca ei nu au niciun mijloc sa afle daca cei mici sunt ai lor”, explica Julia Schroeder, citata de slate.fr.

Un singur comentariu

  1. Fac experiențe pe puii de vrăbiuțe? Ce monștri!! Și dacă vrăbioii îi aruncau din cuib?

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X