Sari la conținut
Home » Curiozități din lumea animalelor! Cum produce curent anghila electrică

Curiozități din lumea animalelor! Cum produce curent anghila electrică

Sursă foto: CNN

Știați că anghilele electrice pot produce un șoc puternic de 600 de volți dacă este nevoie? În ciuda numelui său, anghila electrică este mai apropiată de crap și de pește pisică decât de alte anghile.

Cum funcționează o anghilă electrică?

O anghilă electrică produce electricitate în electrociți, celule speciale dispuse ca niște baterii, care se găsesc în trei organe separate.

Transferul rapid de ioni de sodiu de-a lungul acestor electrocite generează un curent electric la o valoare ridicată sau la o valoare mică fie de joasă tensiune, în funcție de organul care produce încărcătura.

Un șoc de nivel înalt poate transporta 600 de volți (V) la un curent de 1 amper suficient pentru a ucide un om (deși acest lucru se întâmplă rar).

De ce produc electricitate anghilele? Mai există vreun alt animal care produce curent?

Dozele mari de bioelectricitate sunt folosite pentru a descuraja prădătorii sau pentru a ameți prada, în timp ce în apele tulburi, încărcăturile de nivel scăzut ajută la comunicare, navigație și localizarea prăzii.

Anumite specii de somn generează electricitate prin aceeași metodă; somnul poate produce până la 400V, iar razele până la 200V. Capacitatea acestor pești diferiți de a produce electricitate este un exemplu frumos de evoluție convergentă, dezvoltarea independentă a unor adaptări similare la specii fără legătură între ele.

Cum evită anghilele electrice să se electrocuteze?

Anghilele ar putea să nu fie afectate de propriile șocuri deoarece, cu o lungime de până la doi metri, tind să fie mult mai mari decât peștii și crustaceele pe care le vânează.

O altă posibilitate este că straturile de grăsime izolează organul electric, protejând restul corpului. Și, fiind situat la capătul corpului, organul electric este poziționat la mare distanță de creier.

În afara apei, anghilele se asomează ocazional, probabil pentru că șocul se propagă prin pielea umedă, oferind un șoc mai puternic, potrivit discoverwildlife.com.

Etichete: