Sari la conținut
Home » Curiozități despre dragonii de Komodo!

Curiozități despre dragonii de Komodo!

Curiozități despre dragonii de Komodo!

Curiozități despre dragonii de Komodo! Deși sunt recunoscuți pentru prezența lor în regiunea indoneziană Komodo și pe insulele înconjurătoare, dragonii de Komodo au o origine surprinzătoare – Australia.

Datele fosile arată că acești fascinanți varani, denumiți șopârlele Komodo (Varanus komodoensis). Au migrat din Australia către insulele indoneziene. Călătoria lor către Insula Flores a avut loc acum aproximativ 900.000 de ani, potrivit informațiilor furnizate de LiveScience.

Curiozități despre dragonii de Komodo!

Paleontologul Tim Flannery sugerează că dragonii de Komodo ar fi părăsit Australia în urmă cu aproximativ 50.000 de ani, coincizând cu sosirea primilor oameni pe continent.

Această migrație îi face acum pe dragonii de Komodo să fie prezenți doar în câteva insule izolate, iar specia se află în prezent pe lista speciilor vulnerabile.

Un alt aspect uimitor descoperit recent este faptul că dragonii de Komodo sunt, de fapt, veninoși.

Timp îndelungat, se credea că mușcătura lor periculoasă se datora prezenței unei cantități mari de bacterii în gura animalului, având în vedere dieta lor necrofagă.

Bryan Fry, cercetător la Universitatea din Melbourne, a dezvăluit că acești varani sunt printre puținele reptile veninoase de pe planetă.

Această șopârlă masivă a devenit sursa de inspirație pentru filmul „King Kong”.

Veninul lor are capacitatea de a scădea rapid tensiunea arterială, accelera hemoragia și provoca șocul victimelor, făcându-le prea slabe pentru a se apăra.

Un episod interesant în istoria dragonilor de Komodo este legat de filmul „King Kong”. În 1912, un militar olandez a vizitat insula Komodo, unde a împușcat un dragon.

Pielea animalului a fost trimisă naturalistului Peter Ouwens. Această șopârlă masivă a devenit sursa de inspirație pentru filmul „King Kong”.

Experiențele ulterioare ale lui Douglas Burden în Indonezia, în timpul cărora a capturat dragoni de Komodo pentru Muzeul American de Istorie Naturală. Au contribuit la povestea filmului. Astfel, litera „K” din „King Kong” a fost inspirată de denumirea dragonului de Komodo, conform incredibilia.ro.