Sari la conținut
Home » Cum sa aleg animalul ideal de companie? Reguli de aur!

Cum sa aleg animalul ideal de companie? Reguli de aur!

Potrivit adevarul.ro, exista cinci reguli care trebuie respectate cu sfintenie atunci cand vrem sa marim familia si sa aducem in casa, un animal de companie.In primul rand trebuie sa ai timp sa cresti un animal de companie, spatiu suficient si, nu in ultimul rand, ai nevoie de bani. „Daca nu iti permiti, e mai bine sa nu te bagi”, spune medicul veterinar Ioan Bejan, presedintele Colegiului Medicilor Veterinari Vaslui, potrivit sursei citate.Veterinarul este de parere ca cei mai multi proprietari de animale de companie se lasa influentati de prieteni, se iau la intrecere sa aiba cel mai frumos catel ori rasa mai scumpa, dar nu se gandesc la responsabilitati. Asa se face ca dupa o prima vizita a veterinar cu puiul de catel ori de pisica, uita sa le mai acorde atentia necesara. Reguli de aur!

  1. Nu adopta sau cumpara un animal de companie la un impuls de moment! Informeaza-te, cauta detalii in carti si pe internet, intreaba veterinarul! Aminteste-ti ca alegerea ta va fi pe termen lung, functie de durata de viata a animalului, si ca iti asumi o mare raspundere. Daca doresti un caine sau o pisica de rasa, informeaza-te care sunt particularitatile rasei. Daca este prietenos, energic, ori dimpotriva, solitar.
  1. Alege animalul potrivit stilului tau de viata! Daca esti plecat de dimineata pana noaptea la serviciu, trebuie sa alegi un animal solitar care nu sufera daca este lasat singur. Anumite rase de pisici adora sa fie stapanele casei tale, ori poti alege o reptila. Ar fi mai potrivit si mai simplu. Cele mai multe rase de caini, chiar si maidanezii, au nevoie de atentia stapanului si de mai mult timp acordat.
  2. Alege in functie de locuinta pe care o ai si disponibilitatea de a ingriji! O garsoniera sau un apartament mic vor fi nepotrivite total pentru un animal de dimensiuni medii si mari. In plus, trebuie sa tii cont si de ceilalti membri ai familiei. Daca ai copil mic sau membri de familie alergici la par, va trebui sa ii protejezi. Animalele cu blana lunga vor lasa par peste tot si nu oricine poate sa treaca cu vederea peste acest impediment.
  3. Asigura-te ca animalul de rasa are pedigree! Pentru cei care opteaza pentru un animal de rasa este deosebit de important sa se asigure ca acesta are pedigree (arborele genealogic care indica faptul ca nu au existat incrucisari intre rudele de gradul I-III), altfel risca sa aiba un caine bolnavicios.
  4. Ia în seamă costurile de crestere! Sunt rase de animale care presupun costuri mai mari pentru crestere. Dincolo de vaccinuri si microcipare, trebuie sa iei in calcul rezistenta la boli, daca trebuie tuns mai des, periat, dresat etc.