Sari la conținut
Home » Cum reușesc câinii să înțeleagă anumite cuvinte? Rezultatele studiului specialiștilor

Cum reușesc câinii să înțeleagă anumite cuvinte? Rezultatele studiului specialiștilor

Cum reușesc câinii să înțeleagă anumite cuvinte? Rezultatele studiului specialiștilor.

Studiul a vrut să demonstreze de ce cățeii pot înțelege doar un număr limitat de comenzi!

Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria a fost locul în care specialiștii au dat startul unui experiment cu privire la modul de percepție al câinilor. Astfel, cercetătorii au încercat să evalueze felul în care anumite elemente ce formează un cuvânt sunt înțelese de creierul câinilor. Pentru acest lucru, oamenii de știință au lipit electrozi pe capetele a 17 câini de companie, și au monitorizat activitatea creierului în timp ce cățeii ascultau comenzile vocale primite de la stăpânii lor.

Pentru rezultate cât mai concrete, câinii au fost puși să asculte patru comenzi familiare cu două silabe (în limba maghiară), cât și cuvinte similare dar fără sens, cărora le-au fost schimbate una dintre vocale sau litere. Noile cuvinte deveneau astfel diferite, pierzându-și asemănarea cuvântului original.

Folosind electroencefalografia (EEG), cercetătorii au descoperit că patrupezii au putut să facă imediat distincția între comenzi autentice și cuvinte fără sens.

Cum reușesc câinii să înțeleagă anumite cuvinte!

Acest lucru, spun cercetătorii, ar putea explica de ce majoritatea câinilor reușesc să învețe doar un număr mic de comenzi. Mai interesant, totuși, este faptul că atunci când patrupezii au auzit cuvinte fără sens care se deosebeau de cuvintele autentice doar printr-un singur element de vorbire, creierul lor a răspuns în același mod ca și la comenzile reale:

„În mod similar și în cazul sugarilor umani, speculăm că similitudinea activității creierului câinilor pentru cuvintele de instrucție pe care le știu și pentru cuvintele fără sens reflectă nu constrângeri perceptive, ci prejudecăți atenționale și de procesare. Este posibil ca patrupezii să nu perceapă toate detaliile sunetului vorbirii atunci când ascultă cuvinte. Cercetările ulterioare ar putea dezvălui dacă acest lucru ar putea fi un motiv care îi împiedică pe câini să dobândească un vocabular considerabil”, a declarat autorul studiului, Attile Andics.

Câinii nu pot procesa toate detaliile fonetice ale vorbirii noastre! 

Un studiu realizat în 2005 a constatat că patrupezii care fuseseră instruiți pentru a se supune comenzilor „vino” și „șezi” aveau mai multe șanse să ezite dacă proprietarul lor ar fi pronunțat greșit aceste ordine prin schimbarea fie a primei litere, fie a unei vocale, potrivit IFL Science

Cercetătorii au declarat că acest studiu va continua, iar datorită tehnologiei din ce în ce mai avansate, vom reuși să aflăm cum „gândesc” prietenii noștri patrupezi.