De 1371 Vizualizari

Cum procesează creierul câinilor vorbirea umană? Specialiștii sunt uimiți: „Este similar cu ce se întâmplă în cazul creierelor umane…”

Cum procesează creierul câinilor vorbirea umană? Un nou studiu realizat de cercetătorii din Ungaria, arată că patrupezii folosesc aceeaşi zonă din creier, pe care o folosesc şi oamenii, pentru a procesa cuvintele auzite, potrivit nytimes.com.

O echipa de cercetători unguri, condusă de Attila Andics, de la Departamentul de Etologie Comparativă al Universităţii ELTE, din Ungaria, au analizat cum procesează creierul câinilor vorbirea umană.

La fel ca în cazul oamenilor, câinii folosesc emisfera stângă a creierului pentru a procesa cuvintele, iar emisfera dreaptă pentru a procesa intonaţia. Lauda activează centrul de recompensă doar atunci când atât cuvintele, cât şi intonaţia se potrivesc, conform studiului.

„Arată că, pentru câini…lauda poate funcţiona la fel de bine ca recompensa, dar funcţionează şi mai bine dacă termenii şi intonaţia se potrivesc…asta este similar cu ce se întâmplă în cazul creierelor umane”, au declarat Andics şi colegii săi într-un comunicat de presă.

Descoperirile sugerează că abilitatea căţeilor de a procesa limbajul a fost dezvoltată mai devreme decât se credea: „Rezultatele pot, de asemenea, ajuta la eficientizarea comunicării şi cooperării între oameni şi câini.”

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X