Sari la conținut
Home » Cum îți faci pisica să aibă încredere în ea?

Cum îți faci pisica să aibă încredere în ea?

De ce adoră pisicile să dărâme lucruri?

Cum îți faci pisica să aibă încredere în ea? Anxietatea este o problemă frecventă în rândul pisicilor, iar cauzele sunt multiple. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, anxietatea poate fi tratată prin modalități care variază de la desensibilizare treptată la utilizarea medicamentelor antianxiolitice.

Natura și alimentația contribuie în mod egal la apariția și dezvoltarea sentimentului de anxietate. De asemenea, factorul genetic poate constitui o cauză a acestei afecțiuni, iar rasele orientale sunt adesea mai sensibile și predispuse la anxietate.

Cum îți faci pisica să aibă încredere în ea?

Majoritatea pisicilor anxioase, aproximativ 90%, devin fricoase din cauza unei socializări necorespunzătoare cu oamenii, în urma unor traume precum abuzul, neglijarea sau agresiunea din partea altor animale.

Pe măsură ce incidentul se desfășoară, creierul pisicii primește un val de adrenalină, creând o amintire de nesuportat. Interesant este că pisicile care devin anxioase din cauza unei traume nu renunță definitiv la contactul cu oamenii. Ci doar la acele persoane care le-au agresat (de obicei, un bărbat sau un copil).

Frica poate să se manifeste în trei moduri, cunoscute sub numele de „Triunghiul Bermudelor al anxietății”. Primul este teama de oameni, alte pisici sau alte animale, cum ar fi câinii.

Al doilea este teama de obiecte statice sau de sunete, precum zgomotul aspiratorului. Cel de-al treilea aspect este frica de anumite situații, cum ar fi mersul la veterinar sau separarea de stăpân.

Oamenii de știință consideră majoritatea tipurilor de anxietate drept un răspuns la agresiuni

Când o pisică experimentează toate cele trei aspecte ale triunghiului, aceasta este denumită anxietate totală, iar animalul se află într-o stare deplorabilă.

Oamenii de știință consideră majoritatea tipurilor de anxietate drept un răspuns la agresiuni și sperieturi. Atunci când pisicile se simt amenințate, reacționează stând pe loc sau fugind. Majoritatea pisicilor preferă să fugă în loc să se confrunte cu situații periculoase.

Teama excesivă poate avea consecințe grave asupra unei pisici și a stăpânului său. Stresul cronic poate duce la:

  • Slăbirea sistemului imunitar, făcând ca pisica să fie mai predispusă la boli și să își reducă capacitatea de a lupta împotriva unora, cum ar fi cancerul.
  • Evitarea litierei.
  • Toaletare excesivă.
  • Atașament anormal față de stăpân.
  • Evitarea interacțiunii cu oamenii în general.

Cel mai trist aspect este că nu poți bucura de calitatea interacțiunii dorite, deoarece pisica rămâne ascunsă tot timpul. Chiar și atunci când nu se ascunde, nivelul crescut de stres o face să nu fie cea mai bună companie. Anxietatea nu doar agravează starea pisicii, ci poate pune în pericol și viața acesteia, conform eva.ro.