Sari la conținut
Home » Cum dresezi un câine din rasa Ciobănesc German?

Cum dresezi un câine din rasa Ciobănesc German?

Cum dresezi un câine din rasa Ciobănesc German?

Cum dresezi un câine din rasa Ciobănesc German? Atunci când vorbim despre Ciobănescul German, trebuie să avem în vedere că această rasă se situează pe primul loc la nivel mondial în ceea ce privește capacitatea de a fi instruit. Așadar, alegerea acestei rase în căutarea unui companion mai puțin activ este complet nepotrivită.

Deși Ciobănescul German nu ocupă întotdeauna prima poziție în competițiile de dresaj, indiferent de natura lor, un pui provenit din părinți bine aleși va avea un caracter echilibrat. Va putea trece cu ușurință examenele de lucru, fie că vine dintr-o linie de „frumusețe” sau de lucru.

Cum dresezi un câine din rasa Ciobănesc German?

Avantajul major al sistemului de selecție german, care este riguros și aplică criterii stricte, este că „mărul nu cade departe de copac”. Spre deosebire de alte rase unde pot rezulta indivizi cu temeri la sunetul armelor sau cu deficiențe de caracter grave. Precum teama exagerată sau agresivitatea crescută.

Prin urmare, atunci când alegem un Ciobănesc German, ar trebui să fim conștienți că optăm pentru a deveni profesioniști în dresaj și să nu ne mulțumim doar cu un câine de companie. Deoarece ar fi echivalent cu a conduce un Ferrari cu 50 km/h.

Procesul de antrenament trebuie să înceapă cu multă răbdare, fără grabă, având în vedere că „picăturile de apă ciocnesc piatra mare”.

Cel care se grăbește va obține întotdeauna rezultate mediocre. Din cauza configurației anatomice deosebite față de alte rase, este absolut contraindicat să forțăm fizic un pui de Ciobănesc German până la vârsta de un an, când scheletul este aproape complet format.

Aceasta nu înseamnă că antrenamentul trebuie să înceapă după un an, ci că puiul de Ciobănesc German trebuie să fie antrenat cu măsură, fără a parcurge distanțe prea mari sau a sări garduri înalte în copilărie.

După ce a crescut, puiul fragil devine un atlet redutabil, capabil să parcurgă distanțe lungi sau să sara garduri înalte de 2.5 metri.

Nu trebuie uitat faptul că Ciobănescul German nu excelează la niciuna dintre probele individuale

Nu trebuie uitat faptul că Ciobănescul German nu excelează la niciuna dintre probele individuale. Cum ar fi urma, disciplina sau atacul, dar devine de neîntrecut când aceste calități sunt combinate.

Prin urmare, menținerea caracterului autentic al rasei implică un antrenament complet al câinelui.

Deși inițial a fost folosit ca și câine de turmă, utilizarea Ciobănescului German s-a diversificat. În prezent, această rasă este folosită cu succes la examenele de lucru, în domeniul poliției. Dar și în acțiuni de salvare, ca și câine pentru situații de urgență, ghid pentru nevăzători sau depistare de droguri.

Înainte de a începe antrenamentul propriu-zis, este esențial să înțelegem rolul stimulilor, fie că aceștia sunt hrana sau obiecte în mișcare. Fără de care un rezultat de excepție este de neconceput. Perioada anterioară dresajului „mecanic” a fost demult depășită.

Deși la început hrana poate părea un stimul mai eficient. Deoarece un pui reacționează mai degrabă ca un tub digestiv, pe parcurs, dorința de joacă crește. Acest lucru este un avantaj imens pentru toți stăpânii care au avut suficientă răbdare. Pentru a dezvolta pasiunea câinelui pentru obiectele în mișcare. Cum ar fi minge cu șiret.

Pasiunea pentru minge este, totodată, primul pas spre învățarea comenzii „aport”, esențială pentru promovarea examenului de lucru în prezent.

Antrenamentul trebuie să înceapă cu urmărirea secțiunii „A”

Antrenamentul trebuie să înceapă cu urmărirea secțiunii „A” – urma, unde se dezvoltă calitățile native ale câinelui, urmând o urmă de carne. Secțiunea „C” – atac, se abordează doar după ce câinele cunoaște noțiunile de bază ale disciplinei, cum ar fi mersul la picior sau comanda „lasă”.

Atacul este privit în prezent ca o acțiune sportivă pentru examenele de lucru. Iar câinele trebuie să fie întotdeauna ușor de controlat. Lăsarea manșonului la comandă este esențială pentru promovarea probei. Învățarea puiului să ceară obiectele prin lătrat este utilă pentru munca ulterioară.

Exercițiul de atac se bazează pe reflexul creat la câine, care trebuie să muște doar „infractorul” în mișcare. După oprirea acestuia, câinele trebuie să elibereze priza. Fiind provocat prin lătrat să se miște din nou. Exercițiul se încheie prin oferirea manșonului drept recompensă.

Înaintea primului examen de lucru de tip IPO, există un test premergător, BH, care conține, pe lângă partea de disciplină, și un test de socializare. Prin urmare, este important să învățăm puiul să interacționeze cu mediul înconjurător, cu zgomotele, cu aglomerările, precum și cu alți câini, conform eva.ro.