Sari la conținut
Home » Cu ce e bine să-mi hrănesc pisica?

Cu ce e bine să-mi hrănesc pisica?

De ce preferă unii oameni pisicile în locul câinilor?

Cu ce e bine să-mi hranesc pisica? Dacă doriți să știți cât de bună este hrana pe care i-o oferiți pisicii, găsiți un moment potrivit pentru a-i studia blana. Gradul de îngrijire al pisicii se va reflecta întotdeauna în aspectul său.

O pisicuță care beneficiază de nutriția adecvată va avea o blană strălucitoare, o privire limpede și suficientă energie pentru a stăpâni teritoriul pe care îl domină.

Cu ce e bine să-mi hranesc pisica?

Pisicile sunt, prin definiție, animale carnivore. Și pentru a fi într-o formă bună, au nevoie de proteine, grăsimi, carbohidrați, vitamine, minerale și, nu în ultimul rând, de apă.

Dintre toate aceste substanțe cheie, cele mai importante sunt vitamina A, taurina și anumite acizi grași. Dacă aceste elemente esențiale pentru o alimentație corespunzătoare sunt prezente în cantități bine proportionate.

Atunci cu siguranță veți avea o pisicuță sănătoasă și fericită, care să poată da roată mesei din bucătărie chiar și de o sută de ori pe zi.

Ce mănâncă pisicile: necesarul de proteine

Proteinele reprezintă cea mai importantă parte a dietei pisicilor. Proteinele nu sunt reprezentate de o singură substanță, ci de mai multe, formate din mici subunități legate între ele și numite aminoacizi.

Formarea și refacerea țesuturilor sunt procese ce consumă resurse importante. Pisicile nu pot transforma grăsimile și carbohidrații în energie, așa că cea mai mare parte a hranei lor trebuie să conțină o mare cantitate de proteine. Dintre toți aminoacizii care formează proteinele, taurina este cel mai important.

Numai substanțele de origine animală conțin acest aminoacid. Fără taurină, pisicile vor suferi o atrofiere a retinei, care poate duce la orbire. Și, mai rău, fără acest aminoacid. Pisicile pot dezvolta o boală gravă a mușchilor inimii, dereglări ale sistemului imunitar, ale funcțiilor ficatului sau ale coagulării sângelui.

Așa că, dacă sunteți cumva vegetarian, să nu vă treacă prin minte că și pisica poate fi supusă unei asemenea diete! Cu toate că laptele, iaurtul și brânza sunt alimente bogate în proteine. Ele nu pot suplini cantitatea necesară de proteine decât dacă au în completare taurină.

În plus, laptele de vacă le provoacă pisicilor diaree, lucru foarte neplăcut pentru toată lumea.

Grăsimile îndeplinesc și ele câteva funcții importante în organismul pisicii. În primul rând, sunt o sursă eficientă de energie. În al doilea rând, sunt necesare pentru absorbția unor vitamine precum A, D, E și K și au un rol important în formarea unor hormoni.

O pisică a cărei dietă este săracă în grăsimi va avea o blană uscată. Fără strălucire, precum și descuamări ale pielii.

Carbohidrații sunt extrase din surse vegetale precum semințe, grâu, legume și ierburi. Deși nu sunt digerați. Acești carbohidrați joacă un rol important în funcționarea normală a sistemului intestinal.

Ce mănâncă pisicile: vitaminele, la fel de importante

Vitaminele sunt folositoare producției de energie, precum și la vindecarea rănilor, repararea țesuturilor, menținerea sănătății pielii, a blănii și a oaselor.

Cu toate că majoritatea animalelor și a oamenilor își sintetizează cantitatea necesară de vitamine. Printre care și vitamina A și niacina. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul pisicilor.

Ele au nevoie ca aceste vitamine să se regăsească în hrana de zi cu zi.

Așa cum spuneam și mai înainte, aceste tipuri de vitamine se regăsesc doar în țesuturile de origine animală, un exemplu în plus că pisicile sunt carnivore prin excelență.

Deoarece pisicile au nevoie de cantități diferite de vitamine în compoziția hranei lor, ele nu trebuie sub nici o formă să consume mâncare pentru câini sau legume, conform eva.ro.