Sari la conținut
Home » Comportamente ciudate! De ce latra la lună? De ce își roade unghiile?

Comportamente ciudate! De ce latra la lună? De ce își roade unghiile?

  Nu puțini sunt stăpânii de câini care și-au pus întrebarea ”Ce se întâmplă cu animăluțul meu?”, atunci când patrupedul a început să se comporte ciudat. Cele mai comune ”derapaje” de comportament sunt: Lătratul la luna Că e lună plină sau nu, câinele care latră la lună prevestește o calamitate naturală, cutremur sau inundații. Cel puțin așa spun bătrânii. În realitate, slavă Domnului!, câinele care latră la lună are doar două motive pentru care face asta.

  1. Singurătate. Asta e felul lui de a-și anunța disponibilitatea de a avea o pereche, de a-și face o familie din rangul său, în special atunci când familia cu două picioare îl cam ignoră.
  2. Instinctul de vânătoare. Câinii au in AND-ul lor instinctul de supraviețuire primitriv, adică cel de vânătoare. Când e lună plină, prada e mai ușor de găsit.

 De ce își musca coada?isi-musca-coadaDacă nu e vorba de o dermatită sau de altă problemă de ordin medical, rosul cozii este doar un mod al câinelui de a spune ”mă plictisesc”, exact ca rosul unghiilor la oameni. Apropo de ros unghii… De ce își roade unghiile?caine-roade-unghiiAcest gest ”uman”, cum spun stăpânii, nu este de fapt un motiv de amuzament. În aproape toate cazurile, rosul unghiilor se lasă cu răni urâte care se suprainfectează. Motivul pentru acest gest al câinelui este strict de natură medicală: alergia. Câinele trebuie tratat de veterinar. (Dexametazona ajută foarte mult și compresele locale cu clorhexidină. Adesea este musai trecerea la un regim alimentar hipoalergenic.)