Sari la conținut
Home » Ciobanesc romanesc de Bucovina / Capau, Dulau

Ciobanesc romanesc de Bucovina / Capau, Dulau

  • de


Greutate: 68 – 80 kg
Inaltime: 65 – 78 cm
Origine: Romania,

Istoric rasa Este o rasa romaneasca formata in mod natural in spatiul Carpatilor in zona Bucovinei, in NE Romaniei. Se pare ca este inrudit cu caini din rasele Karakachan, Tornjak sau Hrvatski Planinski Pas cu care se aseamana. Unele opinii sustin ca acesti caini au fost folositi de daco-romani in Dacia si Moesia pentru paza turmelor si vanatoare. Dupa selectii atente si imperecheri selective, rasa a fost ameliorata si s-a obtinut Ciobanescul de Bucovina de astazi. Este foarte apreciat si utilizat pentru paza si protectia proprietatilor.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, robust, solid, bine facut, impozant. Corpul este masiv si viguros, rectangular si are osatura puternica. Nu este un caine greoi. Capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat egal in lungime cu craniul care e usor bombat. Are un stop moderat. Ochii sunt mici in raport cu capul, migdalati si oblici, inchisi la culoare, cu pigment puternic pe pleoape. Urechile sunt in forma de „V”, sunt prise usor mai sus de nivelul capului, rotunjite putin la vart si lasate. Nu se taie. Gatul este gros, musculos si puternic. Coada este stufoasa, acoperita cu par lung si gros. Este prinsa sus; cand este in repaos aceasta este lasata cu varful usor curbat si ajunge pana la nivelul jaretului; in alerta e ridicate putand depasi nivelul spatelui in forma de secera. Blana este dubla, cu un strat inferior scurt, des si mai deschis la culoare, si unul exterior drept, aspru si des. Pe cap si pe partea din fata a picioarelor, parul este mai scurt iar pe corp este abundent. La gat parul e mai des si formeaza o coama. Pe partea    posterioara a picioarelor blana formeaza franjuri. Cea mai intalnita combinatie de culori e alb cu pete bine definite negre sau de culoare nisipului. Se pot intalni si alb tigrat. Exista si specimene total albe sau negre dar nu sunt foarte cautate.

Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ si independent. Este curajos, mandru, echilibrat, calm, cu un instinct de paza foarte bine dezvoltat. Este prietenos si devotat stapanului si familiei, dar neincrezator cu strainiii. Dovedeste un curaj deosebit cu eventualii pradatori (lupi, ursi, rasi). Latra foarte puternic apropierea de teritoriul lui a oricaror animale sau necunoscuti. Latratul sau are o tonalitate joasa si se aude pe distante mari.

Ingrijire Blana lui necesita un periaj din cand in cand pentru a nu se incalci.

Conditii de viata Este rezistent la intemperii. Cel mai bine se va simti intr-o curte ingradita, intr-un spatiu mare, deoarece este destul de jucaus si are un temperament independent. Necesita dresaj si socializare.

Dresaj Nu este foarte greu de dresat deoarece este inteligent si vrea sa faca pe plac stapanului. Se pot obtine rezultate frumoase cu un dresaj bland si consecvent. Trebuie insa luata in considerare latura lui independenta.

Utilitate Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. In timpul noptii obisnuieste sa patruleze proprietatile pe care le pazeste. Este un bun insotitor pe munte si un bun animal de companie placandu-i sa se joace cu copiii.