Sari la conținut
Home » Ciobanesc romanesc carpatin / Zavod

Ciobanesc romanesc carpatin / Zavod

  • de


Greutate: 35 – 50 kg
Inaltime: 60 – 73 cm
Origine: Romania,

Istoric rasa Este o rasa romaneasca formata in mod natural in spatiul Carpato Danubian si selectionata de ciobanii din Muntii Carpati dupa criterii empirice. Este foarte raspandit acum pe toata suprafata tarii si este foarte apreciat si utilizat pentru paza si protectie.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, robust, impozant. Corpul este masiv si viguros, rectangular, usor mai lung decat inalt, are osatura puternica si un piept lat si inalt. Nu este un caine greoi. Capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat usor mai scurt decat craniul care este bombat. Are un stop moderat. Ochii nu sunt prea mari in raport cu capul, migdalati si oblici, inchisi la culoare. Nu sunt proeminenti si nici afundati in orbite. Urechile sunt in forma de „V”, sunt prise usor mai sus de nivelul capului, rotunjite putin la vart si lasate. Gatul este gros si puternic. Coada este stufoasa, acoperita cu par lung si gros. Este prinsa sus; cand este in repaos aceasta este lasata cu varful usor curbat si ajunge pana la nivelul jaretului; in alerta e ridicate putand depasi nivelul spatelui. Blana este dubla, cu un strat inferior scurt si des, si unul exterior drept, aspru si des. Pe cap si partea din fata a membrelor este scurt iar pe corp este abundent. Culoarea este cea a nisipului in umbre mai deschise pe lateral si mai inchise pe spate. Poate avea si pete albe dar nu prea intinse. Aspectul general este cel al unui lup.

Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ. Este curajos, mandru, echilibrat, calm, cu un instinct de paza foarte bine dezvoltat, ascultator. Este prietenos si devotat stapanului si familiei, dar neincrezator cu strainiii. Dovedeste un curaj deosebit cu eventualii pradatori (lupi, ursi, rasi).

Ingrijire Blana lui necesita un periaj destul de rar pentru a nu se incalci. Este unul din putinii caini care nu semnaleaza probleme de sanatate.

Conditii de viata Este rezistent la intemperii. Cel mai bine se va simti intr-o curte ingradita, dar se poate acomoda si la apartament daca este scos zilnic la plimbari si alergari.

Dresaj Nu este greu de dresat deoarece este ascultator si vrea sa faca pe plac stapanului. Se pot obtine rezultate frumoase cu un dresaj bland si consecvent.

Utilitate Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. Este si un bun animal de companie placandu-i joaca cu copiii.