Sari la conținut
Home » Ciobanesc olandez / Herdershonden Korthaar

Ciobanesc olandez / Herdershonden Korthaar

  • de


Greutate: 26 – 30 kg
Inaltime: 55 – 63 cm
Origine: Olanda,

Istoric rasa La fel ca ciobanescul belgian, cu care se aseamana, este descendent din cainele ciobanesc persian, este cunoscut doar in tara sa de origine. Are 3 varietati: cu par scurt, cu par aspru si cu par lung. Prima varietate este cea mai cunoscuta, ultimele 2 fiind pe cale de disparitie.

Descriere Fizica Ciobanescul olandez este un caine de talie medie, cu corp puternic, musculos, cu capul de lungime medie, subtire, de forma conica. Ochii sunt migdalati, usor oblici, iar urechile sunt mici, purtate drept. Coada este lunga, bogata in par si usor curbata la varf. Varietatea cu par scurt poate avea culoarea brun cu dungi aurii sau argintii; cea cu par aspru poate avea blana de culoare gri albastru, sare si piper, brun-roscat iar cel cu parul lung are culoarea brun-castanie, vargat cu auriu sau argintiu.

Personalitate Este un caine intotdeauna atent, vioi, activ si dornic sa invete. Foarte devotat stapanului, este pasionat pentru lucrul sau. Se intelege bine cu cainii din aceeasi rasa si cu alte animale de companie. Le place sa se joace cu copiii. Sunt neprietenosi cu strainii.

Ingrijire Varietatie cu par scurt si lung necesita pieptanat regulat pentru indepartarea firelor de par moarte. Varietatea cu par aspru nu necesita periaj.

Conditii de viata Putin prietentios, este rezistent la intemperii si apt pentru orice lucru. Au nevoie de miscare si activitate organizata fiind dornici de munca. Necesita socializare, dresaj si exercitii.

Dresaj Sunt relativ usor de dresat deoarece sunt atenti si invata repede. Sunt competitori buni in concursurile de agilitate: flyball si de dresaj.

Utilitate Se foloseste atat la paza turmelor si locuintelor cat si ca animal de companie.