Sari la conținut
Home » Ciobanesc german / Alsacian, GSD, German Shepherd

Ciobanesc german / Alsacian, GSD, German Shepherd

  • de


Greutate: 27 – 43 kg
Inaltime: 55 – 65 cm
Origine: Germania,

Istoric rasa Este rasa cea mai cunoscuta si mai raspandita in lume, fiind rasa natioanala a Germaniei. Gresit i se atribuie originea alsaciana. Rasa veche de mii de ani, are un lung sir de stramosi incepand cu ciobanescul persian. Pe baza asemanarii vagi cu lupul mai este cunoscut sub denumirea populara de caine-lup. Rasa a fost adusa la forma actuala abia la sfarsitul secolului XIX-lea de catre capitanul de cavalerie Maxx von Stepanitz prin selectii perseverente si din ce in ce mai fine. In Germania isi are sediul organizatia internationala WUSV cu peste jumatate de milion de membri din 60 de tari care se ocupa cu problemele acestei rase, ciobanescul german fiind  singura rasa pentru care exista o asemenea organizatie.

Descriere Fizica Ciobanescul german are un corp atletic armonios de marime putin peste medie, putin alungit si cu linia spatelui usor lasata spre coada cand este vazut din profil. Are gatul lung, puternic si musculos. Capul este proportionat, conic spre nas, fruntea foarte putin bombata, botul este proportional cu craniul, nasul negru. Ochii de marime mijlocie sunt migdalati, usor oblici, de culoare mai inchisa decat culoarea parului si au o expresie vioaie, inteligenta. Urechile de marime proportionala cu capul, mai late la radacina, cu varful ascutit sunt purtate drept (pana la 4-6 luni  le poarta atarnate). Coada stufoasa cu par des, lunga, in forma de sabie putin arcuita, este purtata in jos, niciodata pe spate. Prezinta 3 varietati de par: scurt, aspru si lung. Ultimele doua sunt tot mai rar intalnite. Varianta cea mai raspandita si agreata este cea cu par scurt, des, drept si bine culcat pe corp, mai scurt pe cap si fetele anterioare ale membrelor. Blana este dublu stratificata si are stratul exterior de culoare negru complet sau negru cu desen caracteristic de culoare brun, maron roscat, galben, gri-fier sau cenusiu. Chiar daca este robust are o tinuta eleganta, impunatoare, atragatoare cu mers de trapas acoperind o suprafata mare cu fiecare pas.

Personalitate Este un caine activ, cu un temperament vioi dar perfect echilibra psihic, inteligent, ager si foarte vigilent. Deosebit de curajos, ferm, puternic, rezistent, are un foarte bun simt olfactiv, intotdeauna gata de lupta. Se adapteaza cu usurinta oricarei situatii neprevazute datorita firii sale responsabile si independente. Este fidel, afectuos si jucaus cu stapanul si familia acestuia, iubeste copiii si se intelege bine cu ei daca a fost socializat. Trateaza cu indiferenta animalele si oamenii straini atata timp cat acestia nu prezinta semne de agresivitate.

Ingrijire Necesita relativ putina ingrijire, periajul efectuandu-se mai ales in perioadele de naparlire cu o perie speciala pentru a indeparta firele de par moarte.

Conditii de viata Nu necesita conditii speciala de viata, fiind rezistent la intemperii. Se recomanda aceasta rasa numai persoanelor care au timp suficient sa ii rezerve cainelui atat pentru dresaj cat si pentru alte activitati fizice. Necesita socializare, dresaj si exercitii.

Dresaj Datorita inteligentei lui este receptiv la un dresaj complex. Este usor de educat, de dresat pentru ca are placerea de a invata si intelege repede. Trebuie lucrat in principal cu vocea. Lipsa de socializare, de exercitii sau dresaj poate transforma acest caine intr-o adevarata pacoste pentru stapan si pentru cei din jur. Isi iubeste foarte mult stapanul si este gata sa faca orice pentru aceste cu mare placere si bucurie, datorita unui simt al datoriei innascut.

Utilitate In tara de origine, Germania, este inca folosit pentru pazirea si lucru cu cirezi si turme. Dar el este si cel mai bun si folosit caine utilitar si de paza. Calitatile sale fizice si psihice au dat posibilitatea utilizarii in cele mai variate sfere de activitate: paza, aparare, insotitor al nevazatorilor, salvamont, caine de interventie in caz de cataclisme naturale, incendii, depistare de stupefiante.