Sari la conținut
Home » Ciobanesc de Shetland / Shetland sheepdog, Sheltie

Ciobanesc de Shetland / Shetland sheepdog, Sheltie

  • de


Greutate: 9 – 11 kg
Inaltime: 33 – 40 cm
Origine: Scotia,

Istoric rasa Are numele dupa denumirea Shetland din NV Scotiei unde a crescut fiind rezultatul imperecherii dintre Border Collie scotian si cainii din Groenlanda adusi de vanatorii de balene. Alte incrucisari facute mai tarziu cu cainii Spitz au definitivat dimensiunea relativ mica a acestor caini. Desi la blana seamana cu Collie parand a fi un Collie pitic, nu are caracteristicile acestuia.

Descriere Fizica Este un caine mic spre mediu, cu un corp putin alungit, musculos. Capul este ingust, bine conturat, cu craniul egal ca lungime cu botul si nasul negru. Ochii, sunt de marime medie, oblici, migdalati si de culoare caprui inchis sau albastri la cei cu blana gri ceniusiu. Urechile sunt mici, prinse sus si indoite spre fata. Coada este lunga, bogata in par si purtata lasat si cu varful indoit. Blana este dubla cu un strat inferior des, aspru, lung cu coama si guler pe piept, iar stratul exterior este pufos, moale si lipit pe corp. Coloritul blanii este de obicei o combinatie de mai multe culori: negru intens, roscat si cenusiu, albastru cenusiu cu pete albe sau crem pe piept, labe si varful cozii (dar nu mai mult de 50%).

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, ascultator, ager si muncitor. Este supus si devotat stapanului, afectuos si jucaus cu toti ai casei, inclusiv cu alte animale din gospodarie. Nu are probleme cu copiii dar nu ii place sa fie necajit de acestia. Este prudent si atent cu strainii.

Ingrijire Ingrijirea acestui caine nu este foarte dificila, periatul si pieptanatul se vor face ocazional si mai des in perioada de naparlire. In anumite zone ale corpului (spatele urechilor, pe picioarele din spate) se pot forma calti care trebuiesc pieptanati.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii care iubeste miscarea in aer liber, dornic sa se implice in activitati diverse si chiar dependent de munca. Are nevoie de socializare, dresaj, exercitii.

Dresaj Se poate dresa cu usurinta pentru ca are o mare disponibilitate pentru a invata, superioara multor rase de caini. Dornic de activitate si muncitor poate atinge performante in multe dintre sporturile canine.

Utilitate Este folosit la paza turmelor de oi, a locuintelor dar si ca animal de companie.