Sari la conținut
Home » Ciobanesc de cireada mare elvetian

Ciobanesc de cireada mare elvetian

  • de


Greutate: 50 – 63 kg
Inaltime: 60 – 72 cm
Origine: Elvetia,

Istoric rasa Este cea mai veche rasa din cele patru rase de ciobanesti elvetieni obtinute prin incrucisarea Mastiffilor cu caini elveitieni. S-ar putea sa fie stramosul rasei Saint-Bernard.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, mai mult lung decat inalt, puternic, masiv. Are un cap proportional cu corpul, amplu, cu craniul plat, cu un bot lat, puternic. Ochii sunt ovali, caprui inchis. Urechile sunt de marime medie, prinse sus, triughiulare si lasate. Coada este mare, lunga, o poarta lasata in repaos si putin ridicata cu varful intors in stare de alerta. Blana este dubla cu un prim strat gros, scurt, lanos si un strat exterior des, scurt, aspru, de culoare neagra cu zone albe si ruginii.

Personalitate Este un caine inteligent, vioi, curajos, dornic sa munceasca, echilibrat, ascultator. Credincios si devotat stapanului, este protector si afectuos cu copiii. Se intelege foarte bine cu alte animale din gospodarie si alti caini. Pe straini ii anunta cu un latrat, isi va apara stapanul daca va considera ca este nevoie.

Ingrijire Blana acestui caine nu are nevoie de prea multa ingrijire. Un periaj ocazional cu o manusa de cauciuc pentru a culege firele de par moarte este suficient.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii caruia ii place viata in aer liber cu posibilitatea de a face multa miscare, sa fie mereu ocupat, alaturi de un stapan activ si cu experienta in cresterea cainilor. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Are nevoie de socializare si educare de mic, trebuie sa stie ce are voie si ce nu. Trebuie tratat cu dragoste, afectiune nu cu duritate. Dresajul trebuie sa fie consecvent, ferm, fara a fi sever. Cat este mic nu trebuie lasat sa faca miscare in exces, pentru a nu-i periclita cresterea, fiind un caine care creste repede. Poate obtine rezultate bune in diverse exercitii sportive canine, in exercitii de dresaj.

Utilitate Este un excelent paznic al turmelor, al fermelor si locuintelor, un bun caine de operare, un devotat si placut caine de companie. Mai poate fi folosit de politie si armata pentru a luat urma.