Sari la conținut
Home » Ciobanesc de Bernese / Berner Sennenhund, Ciobanesc de munte de Berna

Ciobanesc de Bernese / Berner Sennenhund, Ciobanesc de munte de Berna

  • de


Greutate: 38 – 50 kg
Inaltime: 58 – 70 cm
Origine: Elvetia,

Istoric rasa Este una din cele patru rase de ciobanesti elvetieni obtinuti prin incrucisarea cainilor locali cu Mastifii adusi de romani. A fost dezvoltata in cantonul Berna de unde isi trage numele.

Descriere Fizica Este un caine de talie, mare, puternic, cu o constructie perfect proportionata si armonioasa, cu infatisare impunatoare. Capul – proportional cu corpul, este lat, cu un bot drept si puternic. Ochii sunt mici, de culoare caprui inchis si ovali. Urechile sunt de marime medie, triughiulare, cu varfurile rotunjite, atarnate. Coada este lunga, stufoasa, purtata lasat, niciodata pe spate. Blana este dubla cu un strat exterior lung, des, moale, putin ondulat sau drept si de culoare negru stralucitor cu pete ruginii la ochi, pe falci si pe picioare si pe frunte, bot, piept, labe si varful cozii.

Personalitate Este un caine curajos, inteligent, vioi, activ, atent, vigilent, calm, latra putin. Devotat si afectuos cu stapanul si familia acestuia, este protector si iubitor cu copiii. Daca a fost socializat de mic cu alti caini si alte animale din gospodarie atunci nu vor fi probleme. Strainii sunt latrati puternic si apoi supravegheati, pregatit sa-si apere stapanul in caz de nevoie.

Ingrijire Trebuie periat regulat pentru a nu lasa parul sa se incalceasca. In perioada de naparlire va fi periat mai des

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii. Ii place sa creasca in aer liber, intr-un spatiu mare pentru miscare, langa un stapan activ. Ii place sa faca miscare chiar daca nivelul de activitate este mediu. Nu trebuie fortat sa faca mut efort fizic in perioada de crestere.  Are neovie de activitate, dresaj si socializare.

Dresaj Este un caine care care se dreseaza usor pentru ca este inteligent si receptiv. Dresajul trebuie sa fie echilibrat, ferm fara a fi sever sau dur, consecvent. Este sensibil la tonul vocii si pricepe cu usurinta. Ii place sa alerge si sa se joace liber.

Utilitate A fost folosit in trecut la paza, manatul turmlor de animale, la tractiune, la vanatoare. Astazi este folosit ca un bun paznic al locuintelor si un placut companion.