Cine își iubește mai mult stăpanii. Cainii sau pisicile? Fanii ambelor specii vor afla  adevarulÎn urma unui nou studiu realizat de dr. Paul Zak, profesorul neurolog de la Universitatea Claremont Graduate, ofera raspunsul mult așteptat deiubitorii de animale.

Așadar, conform medicului, cainii iubesc oamenii de cinci ori mai mult decat pisicile. Cum s-a ajuns la acest rezulta?

Zak luat probe de sange de la 10 caini si pisici inainte si dupa ce s-au jucat cu stapanii lor. El a testat fiecare animal de doua ori si a verificat nivelul lor de oxitocina. „Oxitocina este un atasament neurochimic sau transmitator”, a explicat Zak pentru The Huffington Post.

„Este o substanta chimica pe care o producem in creierul nostru atunci cand ne pasa de cineva. Este ceea ce elibereaza mamiferele pentru a stabili o legatura cu puii lor”, a mai spus cercetatorul.

Potrivit renumit specialistului, oamenii produc oxitocina ori de cate ori au o experienta pozitiva, iar cantitatea pe care o produc este conditionata de cat de stresati sunt atunci cand au acea interactiune pozitiva.

O repartizare generala, in conformitate cu studiul lui Zak, este ca noi producem intre 15 si 25% oxitocina atunci cand avem o interactiune placuta cu un strain; 25 pana la 50%, atunci cand interactionam placut cu o persoana pe care o stim si peste 50% daca e vorba de un copil sau un sot.Pe parcursul experimentului lui Zak, cainii, au produs in medie 57,2%. „Deci, cainele te iubeste cu adevarat… mult”, a spus Zak.

„Dar ceea ce face acest lucru uimitor este ca produce oxitocina pentru un reprezentant al altei specii”, a mai spus profesorul.Pisicile, pe de alta parte, au produs doar 12%, iar 50% dintre felinele testate n-au produs deloc oxitocina.

Zak subliniaza faptul ca pisicile sunt mai putin sociabile decat cainii si sunt extrem de teritoriale. Experimentele au fost efectuate in laboratorul lui Zak, care a fost un loc steril si nefamiliar pentru pisici, creand o situatie mai stresanta pentru ele decat pentru caini.Cand a fost intrebat daca pisicile ar fi reactionat mai bine daca acestea ar fi fost testate in casele lor, Zak a spus, „Cred ca da. Sau cel putin mai multe pisici ar fi produs oxitocina”.

 

 

Doriti sa primiti notificari cu stirile animalzoo.ro? Abonati-va acum si va vom tine la curent cu ultimele noutati. Nu Da