De 478 Vizualizari

China elibereaza 20 de milioane de tantari „bolnavi”/saptamanal

20 de milioane de tantari vor fi eliberati saptamanal in natura in incercarea cercetatorilor de a preveni epidemiile. Mai exact, din „fabrica de tantari”, insectele-mascul vor pleca infestate cu o bacterie care este responsabila de infertilitatea zburatoarelor.

O echipa de cercetatori, profesori la universitati din China si SUA, a anuntat ca va elibera saptamanal peste 20 de milioane de tantari infectati cu bacteria Wolbachia, ce duce la producerea de oua infertile atunci cand insectele se imperecheaza.

Cum cazurile de infectare cu Dengue si Zika sunt tot mai intalnite la nivel mondial, eliberarea tantarilor de laborator ar putea preveni si chiar eradica raspandirea acestor boli, explica cercetatorii.

Un experiment asemanator a mai fost facut si la inceputul anului 2015. Atunci, peste 500.000 de tantari infectati cu Wolbachia au fost eliberati pe o insula din Gaungzou, pentru a se imperechea.

„Populatia de tantari de pe acea insula a scazut la jumatate pana in iulie 2015”, sustine Xi Zhiyong, initiatorul cercetarii, citat de Quartz, potrivit gandul.info.

Metoda este mai eficienta deoarece anumite trucuri genetice ucid doar o generatie, in timp ce virusul Wolbachia este transmis si la urmatoarea generatie, prin femele infectate

Cea mai mare „fabrica de tantari” din lume, cu o suprafata de circa 3.500 de mp, este amplasata in Sudul Chinei, la Guangzou, zona afectata anual de epidemiile cu febra Dengue.

Programe similare au fost lansate in Australia, Vietnam, Brazilia şi Indonezia, acestea fiind mult mai eficiente si mai putin costisitoare, decat metodele traditionale de pulverizare a insecticidului, sustine The Guardian.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X