Sari la conținut
Home » Chesapeake Bay Retriever / Chessies

Chesapeake Bay Retriever / Chessies

  • de


Greutate: 25 – 36 kg
Inaltime: 53 – 66 cm
Origine: SUA,

Istoric rasa La originea acestui caine sunt doi pui de Terra Nova gasiti in epava unui vas in 1807 in golful Chesapeake pe coasta Maryland. Acestia au fost imperecheati cu retrieveri locali, iar mai tarziu cu Irish Water Spaniel si Otterhound obtinandu-se exemplarele actuale. Acest caine a fost creat pentru aportul vanatului, mai ales a ratelor salbatice, aproape de apa sau in apa.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, puternic, mai mult lung decat inalt. Craniul este lat, rotund, cu bot de lungimea craniului, ingust dar nu ascutit, cu un nas nu prea mare, maro inchis. Ochii sunt destul de mari, departati, de culoare galbena. Urechile sunt mici, prinse sus, rotunde la varf si lasate. Coada este de lungime medie, usor curbata, purtata sus dar nu pe spate si cu un par mai lung formand franjuri. Labele au membrana interdigitala, iar picioarele din spate sunt puternice, musculoase ajutandu-l la inot. Blana este dubla cu un prim strat des, pufos si un strat extern des, scurt, usor ondulat pe umeri, gat si spate si destul de uleios, devenind impermeabil. Culoarea este intre galben-maro si maro-inchis, mai frecvent intalnite fiind nuantele inchise.

Personalitate Este un caine muncitor (poate aporta pana 200 rate pe zi chiar din ape foarte reci), curajos, vioi, inteligent, vigilent, are o fire independenta si se manifesta uneori dominant. Este ascultator si devotat stapanului, prietenos cu copiii, precaut cu strainii. Se manifesta dominant fata de alti caini daca nu a fost socializat de mic cu ei. Accepta alte animale din gospodarie, dar pe cele straine le va fugari ca pe vanat daca nu a fost invatat de mic cu ele.

Ingrijire Blana acestui caine va fi periata usor pentru a inderparta parul mort in perioada de naparlire, dar nu foarte intens, pentru a nu strica textura blanii. Din acelasi motiv, nu se recomanda imbaierea cainelui.

Conditii de viata Este un caine cu un nivel de activitate destul de ridicat caruia ii place sa faca multa miscare si sa aiba ocupatie, in caz contrar se plictiseste si se apuca de stricat. Este un caine recomandat persoanelor active, cu experienta in cresterea cainilor, care isi pot face timp zilnic pentru a se ocupa de caine deoarece ii plac sporturile canine, sa faca aport, sa inoate. Este un caine rezistent la intemperii, care se simte bine intr-o curte ingradita unde se poate misca liber. Are nevoie de dresaj si socializare de mic.

Dresaj Dresajul acestui caine ar trebui facut sub indrumarea unei persoane cu experienta caci are tendinta de a fi independent, de a face ce doreste. Dar cu o atitudine ferma, consecventa dar blanda si ingaduitoare se pot obtine rezultate bune destul de repede. Cainii din aceasta rasa ajung la maturitate mai tarziu decat cainii din alte rase.

Utilitate Este un excelent aportor la vanatoarea de pasari salbatice mai ales in apa. Este si un placut companion.