Sari la conținut
Home » Cesky Terrier / Czech, Bohemian terrier

Cesky Terrier / Czech, Bohemian terrier

  • de


Greutate: 6 – 9 kg
Inaltime: 26 – 35 cm
Origine: Cehia,

Istoric rasa Este o rasa relativ noua creata de crescatorul Frant Horak din Klanovice in 1949, prin incrucisarea terrierilor Sealyham si Scouttish cu scopul de a obtine un caine atat pentru vizuini cat si pentru camp deschis.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica spre medie, cu un corp lung, picioare scurte, puternice cu muschii puternici. Capul este proportional cu coprul, trapezoidal, cu nasul mare, negru sau rosu inchis. Pe maxilarul inferior are o barba deasa. Ochii sunt de marime medie, adanciti in orbite, de culoare inchisa si cu sprincene stufoase deasupra. Urechile sunt potrivit de mari si lasate pe langa cap. Coada este destul de lunga si purtata in jos. Blana are un par moale, stralucitoare, gros, matasos, usor de ondulat. Culoarea cea mai des intalnita este gri-albastrui in diferite nuante. Se poate intalni si cafeniu. Ambele culori pot avea sau nu pete albe.

Personalitate Este un caine inteligent, calm, sociabil, curajos, alert, vioi, activ si foarte linistit pentru un terrier. Afectuos si devotat cu stapanul, este rabdator, bland si iubitor cu copiii. Este precaut si suspicios cu strainii, dar se intelege bine cu alti caini si alte animale din casa.

Ingrijire Acest caine este tuns in mod regulat (de 4 ori pe an) in anumite portiuni ale corpului: ceafa, spate, lateral si gat. Se lasa parul natural pe picioare, burta, mustati, sprincene si barba. In aceste zone parul trebuie periat saptamanal sau de cate ori este nevoie pentru a nu se incalci. Se tunde parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza cu usurinta la viata intr-un apartament sau in aer liber, fiind un caine sanatos si rezistent la intemperii. Ii place viata langa o familie iubitoare si activa, iubeste plimbarile si are un nivel de activitate moderat. Are nevoie de socializare, dresaj.

Dresaj Acest caine se dreseaza usor fiindca este inteligent, muncitor, ascultator. Trebuie invatat de mic cu oamenii, cu alte animale si alti caini. Dresajul trebuie sa fie echilibrat, bland si consecvent. Ii place sa se agita, sa se joace, sa faca plimbari in locuri diverse.

Utilitate Este un bun vanator la vizuina si in camp, un bun paznic al lucuintei si un placut companion, mai ales pentru o familie cu copii.