Sari la conținut
Home » Cei care nu fac asta în spațiul public vor fi amendați. Acțiune de amploare

Cei care nu fac asta în spațiul public vor fi amendați. Acțiune de amploare

Se pare că edilii consideră că așa nu se mai poate și au trimis polițiștii locali din cadrul Biroului Ordine Publică să desfășoare o acțiune pentru punerea în aplicare a prevederilor H.C.L. 283/2019, cu referire la obligativitatea posesorilor de animale de companie de a deține tot echipamentul necesar pentru adunarea resturilor rezultate de la necesitățile fiziologice ale patrupedelor.

Polițiștii locali din Pitești, în urma aceste acțiuni, desfășurată în parcurile: Tineretului, Prundu, Lumina, Tudor Vladimirescu, Expo Parc, Trivale și Lunca Argeșului, au constatat că, dintre cele peste 20 de persoane aflate la plimbare cu animalul de companie și verificate, majoritatea dețineau echipamentul necesar, doar trei fiind proprietarii de animale sancționați contravențional.

Reamintim posesori de animale de companie că nerespectarea prevederilor legale referitoare la responsabilitatea stăpânilor de a face curat în urma animalelor de companie, în spațiul public, se sancționează cu amendă între 800 și 1.500 de lei.

Toate primăriile din țară au posibilitatea de a aplica amenzi locuitorilor care ies la plimbare cu cățeii lor și nu fac curat în urma animalelor de companie. Amenzile sunt stabilite de Consiliile locale și punerea în aplicare poate fi făcută de polițiștii locali.

La nivelul țării se fac astfel de acțiuni care vizează responsabilizarea posesorilor de animale de companie de a fi responsabili și a strânge în urma animaluțelor lor.

Accesoriile necesare pentru plimbarea câinelui

Lesa este un accesoriu indispensabil prin care putem menține contactul în permanență cu animalul de companie. Alegerea lesei va trebui să țină cont de locul în care se desfășoară plimbarea. Pentru spatii deschise, parcuri, păduri, se preferă lesele retractabile, acestea au lungimi mari ce oferă animalului posibilitatea să exploreze în voie. La polul opus în cazul spațiilor aglomerate se preferă lesele cu lungimi standard (pana în 2 m) pentru a facilita plimbarea și a nu perturba circulația desfășurată în acea zonă.

Zgarda face parte tot din categoria accesoriilor indispensabile. Alegerea acesteia va ține cont de circumferința gatului dar și de anumite particularități legate de vârstă și de individ.

Hamul este un accesoriu modern indicat tuturor raselor de câini adulți. Hamul nu este indicat câinilor în perioada de creștere, câinilor de talie medie, mare, și gigant, deoarece aceștia tind să tragă mai mult ( hamul crește forța de tracțiune a animalului ), având repercusiuni asupra dezvoltării scheletului putând duce la deformări ale acestuia.

Saculeții pentru strâns fecalele trebuie să ne fie la îndemâna ori de câte ori mergem cu animalul la plimbare. Conform legii strângerea murdăriei este o obligativitate de care trebuie să țină cont fiecare proprietar de câine.

Rezerva pentru săculeți este un accesoriu util, se poate prinde de ham, zgarda sau de lesa ajutându-ne in felul acesta să nu uitam pungile acasă dar și să avem mâinile libere pentru a ne juca cu animalul de companie.

Botnița este un accesoriu obligatoriu pentru anumite categorii de câini și pentru plimbarea acestora în anumite spații publice.