Sari la conținut
Home » Ce trebuie să mănânce câinele?

Ce trebuie să mănânce câinele?

Cum îmi învăț câinele să își facă nevoile afară?

Ce trebuie să mănânce câinele? Pentru a avea un câine sănătos, este esențial să îi oferi o alimentație corespunzătoare. Desigur, poate fi tentant să îi oferi câinelui tău delicatese precum ciocolată, dar acest lucru nu este întotdeauna în interesul sănătății sale.

În continuare, Dr. Ana-Cristina Zvoristeanu de la cabinetul medical al Asociației Chinologice a Municipiului București îți va oferi sfaturi despre cum să îți hrănești câinele în funcție de talia lui.

Ce trebuie să mănânce câinele?

Primul pas este să fii foarte atentă atunci când cumperi hrana pentru câinele tău. Este important să citești cu atenție prospectul, care indică pentru ce greutate și vârstă este potrivită hrana respectivă.

Hrana industrială reprezintă un progres în alimentația sănătoasă a câinilor și este un ajutor pentru stăpânii lor. Este esențial să ții cont că hrana uscată trebuie combinată cu hrana gătită.

Dr. Ana-Cristina Zvoristeanu recomandă hrana uscată pentru câinii adulți sau juniori sub marca Royal Canin, considerate cele mai sănătoase.

Pentru cățeii cu vârsta de 6-8 săptămâni, se recomandă gama Maxi-Junior. De la șase luni în sus, se va folosi gama Matur 1.

De la 6 luni la 4 ani, se indică Matur 2. De la vârsta de patru ani, tipul de hrană depinde foarte mult de rasa câinelui.

Cum, cât și cât de des să hrănești câinele tău:

Frecvență:

  • Puii de câine mici, până la 3-4 luni, ar trebui hrăniți de aproximativ cinci ori pe zi.
  • Câinii adulți ar trebui hrăniți o dată, maxim de două ori pe zi.

Cantitate:

  • Cantitatea de hrană pentru câinii adulți depinde de rasa și greutatea lor.

Ce să oferiți/ce să evitați:

  • Câinii ar trebui să primească atât hrană uscată, cât și hrană gătită (carne de pui sau vită, cu morcovi, orez, țelină sau ceapă).
  • Trebuie evitate alimentele precum cartofii, varza, mazărea, mezelurile, pâinea, mâncărurile grase și cele gătite cu sos, precum și dulciurile.

Reacții adverse:

  • O alimentație incorectă poate duce la eczeme, gastroenterite, afecțiuni ale ficatului și alergii la câini.

Completare:

  • Regimul alimentar al câinilor de talie mare (cum ar fi ciobănescul german, caucazian etc.) trebuie să includă, pe lângă mâncare, și suplimente de calciu sau vitamine, care previn, printre altele, căderea blănii și mențin luciul acesteia, conform eva.ro.