Sari la conținut
Home » Ce se întâmplă dacă te mușcă un câine sau o pisică

Ce se întâmplă dacă te mușcă un câine sau o pisică

Animalele domestice, precum câinii și pisicile, sunt responsabile pentru cele mai multe mușcături de animale. În timp ce câinii provoacă mai multe răni la mușcături, mușcăturile de pisici sunt mai susceptibile să fie infectate. Infecția este un risc care poate apărea ca urmare a mușcăturii animalelor, din cauza bacteriilor din saliva animalului.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, infecția apare la aproximativ 10-15% din mușcăturile de câine și până la 50 la sută din mușcăturile de pisici.

Un motiv îngrijorător pentru care mușcăturile de animale duc adesea la infecție este că degete sau  mâinile sunt cele mai comune locații pentru mușcăturile de animale.

Aceste zone sunt locurile în care corpul poate avea mai mult timp împotriva luptei împotriva infecției. De asemenea, bacteriile provin adesea din gura animalului sau pot fi prezente pe pielea umană. Infecțiile sunt adesea cauzate de aceste bacterii care pătrund în piele, notează healthline.com.

Pe măsură ce bacteriile se înmulțesc, răspunsul imun al organismului provoacă simptome comune ale infecției. Umflarea și inflamația sunt două exemple. Infecțiile cu mușcătura animalelor sunt grave și pot fi chiar în pericol pentru viață dacă sunt lăsate netratate.

Mușcăturile de animale care nu rup pielea nu prezintă riscul de infecție. Zgârieturile  prezintă un risc minim de infecție.  Rănile de puncție cauzate de pisici sunt considerate a avea cel mai mare risc de infecție.

Care sunt diferitele tipuri de mușcături de animale?

Mușcături de câine. Chiar și cel mai blând câine poate mușca dacă este rănit, speriat sau supraexcitat. Și toate rasele de câini au potențialul de a mușca.

Mușcături de pisici. Dinții pisicii pot provoca răni adânci greu de curățat. Deoarece dinții sunt ascuțiți, o rană poate fi adâncă și mică, ceea ce face mai ușor vindecarea acestuia. Acest lucru poate captura bacteriile din interiorul plăgii.

Atenție! Ar trebui să curățați bine toate mușcăturile de animale. Și urmăriți-i îndeaproape. Solicitați asistență medicală dacă apar simptome ale unei infecții.

Ce provoacă infecții cu mușcături de animale?

Infecția cu mușcăturile de animale este cauzată de bacterii. Bacteriile pot fi găsite în gura sau saliva animalului. Mușcăturile de animale sunt adesea polimicrobiene, ceea ce înseamnă că sunt implicate mai multe specii de bacterii.

Tetanosul, o boală bacteriană care afectează sistemul nervos, se poate dezvolta din bacterii. Aceasta este o stare gravă. Rănile de puncție din mușcăturile de animale sunt cele mai probabil să conducă la tetanos.