Sari la conținut
Home » Ce se întâmplă cu câinii de la Cernobîl? Trăiesc maxim 6 ani. Explicația e sumbră

Ce se întâmplă cu câinii de la Cernobîl? Trăiesc maxim 6 ani. Explicația e sumbră

Ce se întâmplă cu câinii de la Cernobîl? Deși au trecut 34 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl, o zona de lângă acest oraș este în continuare contaminată făcând-o imposibil de locuit de oameni. Animalele s-au adaptat, însă cercetătorii au observat că ele trăiesc mult mai puțin de cât este normal. În speranța că îi vor ajuta să aibă o viață mai lungă, aceștia au decis să ducă o parte dintre ei în SUA.

200 de câini fără stăpâni de la Cernobîl au fost trimiși în America în speranţa că vor fi adoptaţi de iubitorii de animale.

Ele nu pot fi adoptate imediat. Animalele trebuie să treacă printr-o perioadă de carantină de o lună şi jumătate, fiind monitorizate pentru orice afecţiune produsă de radiaţii într-un adăpost special din zonă. Cercetătorii angajaţi de ONG-ul american “Clean Futures Fund”, care studiază câinii de la Cernobîl de ani de zile, spun că aceştia trăiesc mult mai puţin decât alţi câini.

Majoritatea animelelor din zona fostei centrale nucleare sunt pui, puţini câini ajungând la 6 ani. De asemenea, cercetătorii suspectează că unii câini s-ar fi împerecheat cu lupii din zonă.

Oamenii care lucrează în apropierea centralei sunt sfătuiţi să nu interacţioneze cu animalele, pentru că acestea ar putea suferi de turbare. Un alt risc este acela ca animalele să aibă particule radioactive pe blană.

Reamintim că atunci familiile și-au părăsit locuințele și au lăsat în urmă animalele de companie. Ulterior au fost trimiși militari care să îi ucidă, însă unii câini au supraviețuit și au populat zona. Acum, guvernul ucrainean şi ONG-urile încearcă să dea câinii spre adopţie în ţările occidentale.

Sursa: Pro TV