Sari la conținut
Home » Ce pot învăța pisicile. Sunt mult mai inteligente decât se credea

Ce pot învăța pisicile. Sunt mult mai inteligente decât se credea

Ce pot învăța pisicile. Sunt mult mai inteligente decât se credea conform unui studiu al unor oamenii de știință din Japonia. Aceștia  au făcut o descoperire uimitoare despre pisici.

Pisicile ar fi mult mai inteligente decât se credea. Studiul a arătat că că în afară de numele lor, acestea pot recunoaște și numele altor pisici. Aflate de mii de ani pe lângă om, felinele se pare că au început să înțeleagă și ele limbajul uman.

Ce pot învăța pisicile. Acestea recunosc numele altor pisici

O echipă de cercetători japonezi susține că pisicile sunt capabile de a recunoaște numele pe care le dăm altor pisici și de a le potrivi corect.

Saho Takagi, doctorand la Universitatea din Kyoto, alături de alți coautori au anunțat în jurnalul Scientific Reports că au testat această capacitate atât cu pisici domestice care trăiesc în gospodării cu cel puțin trei locuitori feline, precum și cu pisici rezidente în anumite cafenele.

Ce pot învăța pisicile. Metoda de studiu folosită

Pisicile, surprinse când au recunoscut numele, însă nu au văzut pisica respectivă
Fiecare pisică a fost pusă să asculte o înregistrare în care proprietarul ei striga numele unui alt animal de companie din același apartament sau cafenea. Apoi, pe ecranul unui computer a fost afișată poza cu o pisică, fie cea al cărei nume a fost rostit, fie alta. 19 pisici au fost „surprinse” când au văzut o fotografie care nu se potrivea cu numele adevărat al pisicii respective.

Într-un alt experiment, s-au folosit imagini ale pisicilor înșiși și apoi ale stăpânilor. De data aceasta, 26 de pisici, din cele 48, au fost surprinse în reacția lor. Însă, acele animale care au trăit împreună cu un număr mai mare animale, au privit mai îndelungat spre ecran. Cel mai rău dintre toate au fost surprinse animalele de la „cafeneaua pisicilor”.

Concluzia studiului. Pisicile înțeleg mai multe decât credem noi

„Dacă aceste concluzii sunt corecte, înseamnă că pisica ta nu te ignoră cu adevărat atunci când vorbești cu ea, doar se preface că nu înțelege, demonstrând în continuare cine deține cu adevărat puterea în relațiile noastre”, spun autorii studiului, conform iflscience.com.

Pisicile au capacitatea de a reține locația spațială

Aceasta nu este prima mare constatare a lui Saho Takagi în ceea ce privește inteligența pisicilor. În 2021, ea a fost prima autoare a unei lucrări care explorează capacitatea pisicilor de a reține locația spațială a unei persoane sau a altor pisici familiare.

Saho Takagi și coautorii studiului au raportat că pisicile s-au arătat surprinse atunci când vorbitorii au difuzat vocea persoanei care le hrănește, în ciuda absenței acelei persoane. Pisicile nu s-au arătat surprinse în cazul unor voci pe care nu le cunoșteau.