Sari la conținut
Home » Ce-i determină pe câinii să zgârie locul în care dorm

Ce-i determină pe câinii să zgârie locul în care dorm

Ce-i determină pe câinii să zgârie locul în care dorm. S-a constatat că, la fel ca oamenii, câinii au propriile ritualuri la culcare. În primul rând, trebuie să-și pregătească corect culcușul.

Deși câinele se află într-un mediu confortabil și protejat, poate zgâria locul în care doarme. În mare parte, ar putea avea legătură cu instinctul său de face culcușul confortabil.

Multe comportamente moștenite nu au un sens clar în viața cotidiană, inclusiv la oameni, dar toate sunt utile dacă ne gândim la ele într-un context natural: în comportamentul animalelor, nimic nu are loc întâmplător.

Ce-i determină pe câinii să zgârie locul în care dorm

Câinii au ritualuri ciudate când își fac locul de dormit mai confortabil, printre acestea se numără și întoarcerea de mai multe ori în culcuș. Câinii zgârie locul în care vor să doarmă pentru a se potrivi corpului lor.

Una dintre trăsăturile caracteristice ale câinilor este teritorialitatea. Din acest motiv, câinii prezintă un comportament caracteristic și efectuează acțiuni de marcare, notează lenda.ro.

Astfel, câinii revendică toate acele spații pe care le consideră ale lor. Câinii domestici sunt înrudiți în mod evolutiv cu coioții, lupii sau vulpile. Toate aceste animale sălbatice sapă vizuini în care își cresc puii.

Unii câini preferă să-și sape propriile găuri de dormit, chiar dacă au propriul lor culcuș. Scopul din spatele acestui lucru ar fi încercarea de a se adapta la climă, fie pentru a se încălzi, fie pentru a se răcori.

Acest comportament este mai frecvent la animalul care doarme afară în cușcă.

Aceasta este o posibilă altă explicație pentru motivul pentru care zgârie zona de dormit, reglarea temperaturii.

Aspecte de urmărit când câinii zgârie locul în care dorm

Zgârierea zonei de dormit nu trebuie să fie un comportament negativ. Cu toate acestea, trebuie luate în considerare o serie de aspecte:

  • Unele rase sunt mai predispuse decât altele să facă acest lucru. Printre aceste rase se numără terierii;
  • Acest comportament poate fi învățat de la alți câini din casă. Puii tind să imite câinii adulți. Acest comportament trebuie respectat, deoarece poate fi un semn că animalul are nevoie de mai multă atenție.
  • Dacă câinele începe să zgârie covoare sau așternuturi, trebuie stopat acest comportament; Pentru a face acest lucru, pot fi efectuate activități fizice care epuizează animalul de companie. În acest fel, nu își  consumă energia zgâriind zona de dormit;
  • Dacă animalul are propriul culcuș, care este adaptat dimensiunilor și nevoilor sale, va evita acest comportament. Pe piață există multe culcușuri pentru câini, de diferite dimensiuni.