Sari la conținut
Home » Ce gandesc cateii?

Ce gandesc cateii?

O intrebare care macina de mult timp oamenii este legata de ce gandesc animalele. O echipa de cercetatori de la prestigioasa universitate Yale s-au decis sa faca un studiu pe 300 de catei si sa incerce sa determine ce gandesc acestia.

Ca sa gaseasca raspunsurile, ei au creat mai multe experimente prin care testeaza reactiile patrupedelor. Au descoperit ca fac diferenta intre bine si rau si isi modeleaza comportamentul in baza acestor evaluari. Asta, pe langa faptul ca sunt empatici cu stapanii lor si le sunt credinciosi.

Laurie Santos, profesor de psihologie: “S-au facut studii similare cu bebelusi si s-a descoperit ca acestora nu le place personajul negativ. Aplicam experimentul la caini, sa vedem daca ei fac evaluari morale, asa cum fac oamenii.”

Pe langa spectacolul cu papusi, cercetatorii supun cainii si altor teste. Unul dintre ele are in centru o carte din care stapanul citeste o vreme, apoi o pune jos. Cineva intra si fura cartea, fara ca stapanul sa dea semne ca stie.
Laurie Santos, profesor de psihologie: “Am vrut sa vedem daca ei isi dau seama ca stapanul a ratat ceva si, cand isi dau seama, daca sunt motivati sa intervina.”

Si sunt. De fiecare data, cainii realizeaza ca e ceva in neregula si incearca sa le atraga atentia stapanilor. In alt experiment, patrupedele se arata interesate de obiectele la care si stapanii lor reactioneaza la fel. Iar in cazul spectacolului cu papusi, au tratat cu suspiciune soarecele cel rau.

La experimentele de la Yale au participat pana acum 300 de caini, iar inca 1.000 sunt pe lista de asteptare, pentru ca stapanii sunt primii interesati sa afle mai multe despre prietenii lor necuvantatori.

V.M.