Sari la conținut
Home » Ce faci când ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv? Dresor: „În niciun caz să nu…”

Ce faci când ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv? Dresor: „În niciun caz să nu…”

Ce faci când ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv? Dresor: „În niciun caz să nu…”

Într-un interviu acordat celor de la Adevărul, doi dresor renumiți din România au spus  cum trebuie să te aperi în cazul în care ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv.

Ca să scapi de muşcătura unui câine nu trebuie să fi atlet, să ai mușchi sau să fi super inteligent, trebuie doar să ştii câteva mici secrete despre comportamentul câinilor.

Ce faci când ajungi faţă-în-faţă cu un câine agresiv?

Cristian Vătau, instructor internaţional de dresaj canin, are o vechime de 21 de ani şi a dresat peste 1.450 de câini, din 50 de rase diferite. Conduce în Bucureşti o şcoală de dresaj canin, spune că în momentul în care un câine te latră, nu e semn că o săși muşte.

„Nu. Câinele poate să latre de bucurie, sau să te avertizeze, sau cerşeşte ceva de mâncare, există mai multe tipuri de lătrat…”

Şi atunci după ce îmi dau seama că un câine o să mă atace?

„Un câine care vrea să muşte vine direct. Efectiv. Deci nu te atenţionează. În momentul când vine un câine brusc spre tine, e clar că vine să te muşte.”

Ce fac când se întâmplă asta?

„În niciun caz să nu fugi. În momentul în care fugi, devii victimă. E bine să te duci tu spre câine. E bine să ţipi, să ai ceva cu care să-l loveşti… efectiv să sperii tu câinele, câinele se va speria. În momentul când fugi, câinele îşi va da seama că îţi este frică şi te va urmări până te va prinde şi te va muşca”.

Deci câinele simte frica. Exact. Dacă mă apăr cu un băţ e bine?

„Este foarte bună strategia, da, efectiv te apleci, îl sperii, ţipi şi întotdeauna este bine să te duci tu spre câine. Să îi arăţi de fapt că tu eşti şeful. Ideea este că aici e vorba de haită şi de dominare teritorială. Întotdeauna este bine să îi arăţi câinelui că tu eşti şeful. Du-te spre el!”

Dacă trebuie să trec prin mijlocul unei haite, ce fac?

„Dacă ţi-e frică, evident că este bine să-i ocoleşti. Dar dacă ai apucat să te apropii la o distanţă de 7-10 metri şi te întorci, deja ai atras atenţia câinilor. E bine să treci prin ei mergând şi să fii atent stânga-dreapta, în cazul în care sunt câini care nu te privesc, nu se uită la tine, dar care pot declanşa atacul. Şi atunci, dacă vrea să declanşeze atacul, tu, la fel, trebuie să te apleci, să te faci că…întotdeauna este bine tu să ai iniţiativa, să te duci tu în ei, nu ei în tine. Îi sperii. Ei efectiv se şochează pentru că nu înţeleg de ce tu, pe teritoriul lor, eşti şeful. Şi atunci este o reacţie normală a unui câine care vrea să te muşte, să se sperie”.

Cum pot să mă apăr cel mai bine de câini?

Întotdeauna să ai ceva în mână. De aproape 4-5 ani există nişte spray-uri speciale care pot fi folosite cu succes înmpotriva câinilor agresivi; cum sunt spray-urile lacrimogene sau paralizante pentru oameni, există şi pentru câini sprayuri speciale care îndepărtează câinele în secunda unu. Apoi, e bine în general ca persoanele să nu fie temătoare. În momentul când te temi, câinele te simte. Deci, în principiu, e bine să ai întotdeauna ceva în mână, să continui drumul şi niciodată să nu te sperii.

Cum te priveşte un câine care vrea să te muşte: dacă un câine necunoscut îţi apare în faţă ameninţător, cu o privire deosebit de fixă, înseamnă că este gata să te muşte la cea mai mică mişcare a ta: este mai bine să rămâi pe loc.

Semne prin care câinele te ameninţă: mâraie, arată colţii, îşi zburleşte părul, ridică urechile şi coada.

Agresivitate şi anotimp: mai ales primăvara sau toamna foarte multe femele sunt în călduri şi atunci că, normal, masculii necastraţi devin mai agresivi să-şi aperă teritoriul şi partenera. „Semnalul de atac e coada pe spate!”

Etichete: