Sari la conținut
Home » Ce este sterilizarea și la ce vârstă se poate face? Uite ce recomandă medicii

Ce este sterilizarea și la ce vârstă se poate face? Uite ce recomandă medicii

Ce este sterilizarea și la ce vârstă se poate face? Uite ce recomandă mediciiPotrivit medicilor veterinari, sterilizarea este îndepărtarea chirurgicală a organelor reproducătoare la masculi ( testicole) şi femele ( ovare şi uter) având ca scop controlul populaţiei, beneficii medicale, controlul bolilor transmise genetic sau modificărilor comportamentale.

Sterilizarea femelei se face la vârsta de 5-7 luni

Sterilizarea femelei se face la vârsta de 5-7 luni sau chiar mai mult, însă ideal ar fi înainte de a se instala primul ciclu de călduri. Motivul pentru care se așteaptă până la vârsta de 5-7 luni este singuranța anesteziei generale.Animalele prea tinere au timpul de recuperare din anestezie mai mare și pot suferi reacții adverse mai frecvent, mai ales disfuncții hepatice și renale. Exista risc crescut de hipotermie și hipoglicemie la vârste mici.

Care este vârsta optimă?

Vârsta optima pentru sterilizare depinde de mai mulți factori, sunt studii care recomandă sterilizarea înaintea primului ciclu de călduri (vârsta de 5-7 luni) și studii care recomandă sterilizarea după vârsta de 2 ani, la câinii de talie mare. Perioada optimă pentru fiecare animal se va alege după consultul la medicul veterinar, fiecare pacient fiind unic.Pregătirea anteoperatorie:Aceasta începe de acasă. Animalul nu trebuie hrănit din seara dinaintea intervenției chirurgicale, astfel încât să nu existe mâncare în stomac, căci în timpul anesteziei se poate declanșa voma și aceasta poate fi inhalată în pulmon, rezultând pneumonia ab ingestis. Apa nu trebuie restricționată.Animalul va fi examinat de medicul veterinar pentru a se asigura că este sănătos pentru a fi supus unei intervenții chirurgicale. Trebuie să se efectueze anteoperator un set de analize de sânge pentru evaluarea funcțiilor hepatice și renale, a timpului de coagulare etc, potrivit vetcenter.ro.