Sari la conținut
Home » Ce boli cauzeaza parazitii animalului, dar si oamenilor?

Ce boli cauzeaza parazitii animalului, dar si oamenilor?

  • de

Parazitii externi ai animalelor de companie nu sunt deloc inofensivi. In functie de numarul acestora, conditia fizica a animalului, acestia pot avea actiune asupra organismului animalului de companie, dar si a organismului omului. Fii atent la parazitii care se pot ascunde in blana animalutului tau. Ofera-i protectie constanta impotriva puricilor, paduchilor sau capuselor.

caine paraziti

Cum pot afecta parazitii sanatatea animalului:

actiunea spoliatoare directa – parazitii consuma elementele necesare dezvoltarii si cresterii animalului de companie (capusa consuma 0.4-0.5 ml de sange in 24 ore)- actiunea toxica – parazitii secreta anumite substante care determina anumite dezechilibre in organismul animalului de companie, conducand la distrugerea anumitor celule, blocarea anumitor functii si chiar paralizie.- actiunea inoculatoare care consta in introducerea sau vehicularea diferitilor agenti microbieni in organismul gazda. Capusele pot inocula la om si animale “virusul encefalitei de capuse”. Tantarii pot transmite in timpul hranirii larvele unor paraziti cardiaci( Dirofilaria immitis).

actiunea letala – de foarte multe ori, in infestatii masive parazitii determina o anemie severa organismului gazda, anemie care poate duce la moartea animalului de companie.In general foarte multi dintre parazitii externi sunt la randul lor parazitati de catre alte specii de paraziti. Astfel ca de multe ori in timpul hranirii, acestia ajung sa inoculeze ouale unor paraziti interni, motiv pentru care o deparazitare corecta ar trebui sa se faca atat intern cat si extern.V.M.