Sari la conținut
Home » Ce ai de făcut atunci când găsești un animal speriat și vrei să îl ajuți? Sfaturi despre îmblânzirea animalelor

Ce ai de făcut atunci când găsești un animal speriat și vrei să îl ajuți? Sfaturi despre îmblânzirea animalelor

Ce ai de făcut atunci când găsești un animal speriat și vrei să îl ajuți? Sfaturi despre îmblânzirea animalelor.

Cum procedăm în cazul unei pisici?

Nu este uşor să îmblânzeşti un animal de companie speriat, dar nici imposibil. Tot ceea ce ai de făcut este să îi oferi multă afecțiune, iar ea va începe să prindă încredere în tine.

Este posibil să o faci să nu-i mai fie teamă de tine și să devină mai sociabilă dacă te înarmezi cu răbdare. Pisicile fricoase se ascund de oameni, nu stau la mângâiat și par complet intimidate față de persoana ta. Probabil nu e tocmai ceea ce ți-ai dorit de la o pisică așa că te întrebi ce ai putea face ca să-i alungi timiditatea și să-i câștigi încrederea.

Pisicile noastre domestice sunt, pe de o parte, sensibile și sperioase și au nevoie de un anumit mediu echilibrat, pentru a se simți în siguranță și a se manifesta, la rândul lor, în mod echilibrat. Pe de altă parte, să nu uităm că pisicuțele domestice sunt totuși feline cu spirit independent.

  • Nu lăsa pisicuța să te apuce de mâini sau orice altă parte a corpului, chiar și în joacă, pentru că aceasta se va transforma pe parcurs într-o rutină. Același principiu se aplică și hainelor pe care le porți.
  • Oferă-i, în schimb, propriile ei jucării, cum ar fi o jucărie de pluș.
  • Acordă-i atenție pisicii și joacă-te cu ea în fiecare zi, dar dacă te „atacă” din senin, încearcă să-i distragi atenția aruncându-i o jucărie.
  • În cazul unei pisici care nu este obișnuită cu mângâierile, poți să încerci să lucrezi cu ea mângâind-o în timp ce-i oferi mici recompense. Prelungește câte puțin, de fiecare dată, dar atunci când joaca începe să se manifeste într-un fel nedorit, spune-i un „Nu” ferm.

Cum procedăm în cazul unui câine?

Sunt atât de multe tehnici pentru îmblânzirea unui câine, încât poate fi o provocare dificilă să o găsești pe cea mai potrivită atât pentru prietenul tău patruped, cât și pentru tine.

De îndată ce ai adus animalul speriat acasă, trebuie să îi acorzi toată atenţia ta şi o mare parte din timpul liber. Pregăteşte un culcuş călduros și ai grijă să nu se refugieze pe sub canapele şi dulapuri. Pune alături un bol cu mâncare şi unul cu apă.
Puii sunt mai uşor de îmblânzit şi îi vei cuceri în câteva săptămâni. Dar animalele adulte vor căpăta încredere în tine mult mai greu. De îndată ce încep să se joace cu tine şi să exploreze casa, înseamnă că ai avut succes.

  • Nu te uita direct în ochii lui.
  • Apropie-te din lateral.
  • Păstrează o postură relaxată, arată-i că nu eşti speriat.
  • Nu îl lua în braţe şi nu încerca să îl calmezi cât e speriat.
  • Nu iniţia contactul, aşteaptă să vină câinele la tine.
  • Ţine în mână câteva recompense irezistibile.
  • Vorbește calm și oferă-i cât mai multă afecțiune.