De 14925 Vizualizari

Câți țepi are un arici și ce poate să facă cu ei?

Autor: Roxana Roseti

Țepii sunt, cu siguranţă, cel mai interesant ”atribut” al ariciului. Dar aceştia nu sunt altceva decât fire de păr modificate, goale în interior și rigidizate datorită cantităţii mari de keratină din compoziţia lor.

Aricii au în medie între 5.000-6.000 ţepi, poziţionaţi pe spate, gât, ceafă şi laturile corpului.

Preferă să fugă

Ţepii nu sunt veninoşi şi nici nu prezintă margini dinţate mărunt, precum cei ai porcilor spinoşi; în consecinţă, pot fi scoşi uşor din răni. Dacă este foarte stresat sau bolnav, ariciul îşi poate pierde ţepii.

Aricii au o abilitate unică în regnul animal: Datorită unei musculaturi speciale, ei sunt capabili să se ghemuiască foarte mult, până când iau forma aproximativă a unei sfere. Pielea largă a ariciului se extinde, acoperind inclusiv capul şi expunând toţi ţepii care, în această poziţie de apărare, sunt orientaţi spre exterior. În faţa unui pericol iminent, aricii iau urgent forma de sferă şi rămân aşa până când pericolul trece.

Cu toate acestea, ţepii nu sunt singurul mijloc de apărare. Conform studiilor recente, se pare că aricii preferă să fugă şi să se ascundă atunci când sunt atacaţi, în loc să rămână pe loc, chirciţi în poziţia caracteristică.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X