Cât de periculoasă este zgârietura de pisică? Specialiștii au spus care sunt riscurile

Boala zgarieturii de pisica, cunoscuta si sub denumirea de boala ghearelor de pisica, este o infecție bacteriană. Oamenii o contctează de la pisici infectate cu bacterii Bartonella henselae.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că 12.000 de persoane sunt diagnosticate cu boala zgârieturii de pisică. Numărul lor crește alarmat în fiecare an.

Cauze boala zgarieturii de pisica. Puteți face această boală dintr-o mușcătură sau zgârieturi de la o pisică infectată. De asemenea, puteți lua boala dacă saliva de la o pisică infectată intră într-o rană deschisă sau vă atinge albul ochilor. Ocazional, este posibil să luați boala de la un purice sau o căpușă care transportă bacteria. Boala nu se transmite de la om la om.

Dacă aveți un sistem imunitar slăbit există un risc crescut de a vă îmbolnăvi grav de această boală transmisă de pisici. Pacientii cu HIV, lupus, cancer, diabet sau care urmeaza tratamente ce le slabesc sistemul imunitar ar trebui sa evite contactul cu pisicile care le pot transmite o asemenea bacterie.

Simptome boala zgarieturii de pisica. Abia la 14 zile dupa ce bacteria patrunde în organism, apar semnele infectiei. Portiunea de piele cu care a intrat in contact pisica se inroseste si devine dureroasa. Pielea este calda la atingere si poate aparea puroiul.

Alte simptome sunt:

  • Durerile de cap
  • Pierderea apetitului
  • Febră
  • Oboseala
  • Inflamarea ganglionilor limfatici, mai ales a celor din zona capului, gatului ori axilei. Imediat ce observi aceste simptome, mergi la medic.

Diagnosticare boala zgârieturii de pisica. Daca medicul suspectează ca ar putea fi vorba despre boala zgârieturii de pisica, va face examinarea fizica, precum si analiza de sânge PCR (reactia de polimerizare in lanț), astfel încat sa depisteze bacteria B. henselae în organism.

Ce complicații pot apărea?. În general, boala zgârieturii de pisica se tratează de la sine, în câteva zile, însa exista si situatii mai grave, in care pot apărea complicații precum:

Encefalopatia – daca bacteria ajunge la creier, apare aceasta complicație ce poate provoca leziuni permanente la nivelul creierului sau chiar decesul pacientului.

Neuroretinita – inflamatia nervului optic si a retinei este o alta posibila complicatie a bolii zgarieturii de pisica. Aceasta apare daca bacteria ajunge la ochi. Vederea incetosata cauzata de neuroretinita dispare odata cu vindecarea infectiei.

Osteomielita – aceasta infectie bacteriala osoasa apare daca bacteria luata de la pisica ajunge la nivelul sistemului osos. Daca aceasta produce daune severe, poate fi necesara amputarea unui membru.

Doriti sa primiti notificari cu stirile animalzoo.ro? Abonati-va acum si va vom tine la curent cu ultimele noutati. Nu Da