Sari la conținut
Home » Care sunt punctele de presiune ale câinelui?

Care sunt punctele de presiune ale câinelui?

Harta meridianelor la caine

Care sunt punctele de presiune ale unui câine tău? Acestea te poate ajuta să îi ameliorezi starea sau să-l faci bine. Această tehnică se cheamă presopunctură și este practicată de mii de ani.

De peste 3.000 de ani, oamenii practică tehnica străveche a presopuncturii – manipularea punctelor de presiune cunoscute sub numele de „puncte de acupunctură” de-a lungul corpului. Pentru a afla mai multe, vă prezentăm declarațiile Dr. Shagufta Mulla, medic veterinar cu diplomă DVM de la Colorado State University, cu 20 de ani de experiență ca medic veterinar pentru animale mici.

Pentru a afla mai multe, Dr. Mulla a publicat articolul „Acupresura este similară cu acupunctura, dar acupresura nu include utilizarea de ace”.

La fel ca la oameni, corpul unui câine este plin de puncte de presiune care se află de-a lungul unor căi numite meridiane, care, atunci când sunt stimulate în mod corespunzător, pot ajuta la tratarea afecțiunilor de sănătate, pot ajuta la antrenare sau chiar pot avea un efect de calmare.

„Meridianele sunt baza metodelor de vindecare orientale, cum ar fi acupresura și acupunctura”, spune Dr. Mulla. Știind unde să localizați punctele de presiune și la ce comportamente sau afecțiuni sunt atribuite acestea vă poate ajuta să practicați această tehnică holistică și, eventual, să îmbunătățiți sănătatea câinelui dumneavoastră.

Meridianele sunt baza metodelor de vindecare orientale
Meridiamele lungi la caine. Meridianele sunt baza metodelor de vindecare orientale Foto: atlantic-points.com

 

Punctele de presiune ale unui câine. Scăderea anxietății unui câine cu puncte de presopunctură canină pentru cap și gât

Punctele de presopunctură, despre care se crede că acționează prin echilibrarea energiei forței vitale a organismului (energia electrică a corpului, cunoscută sub numele de „chi”), sunt localizate pe tot parcursul capului câinelui.

„Conform medicinei tradiționale chinezești, dacă chi-ul circulă liber prin meridianele unei ființe, aceasta poate rămâne sănătoasă. Meridianele sunt foarte sensibile, iar factori precum stresul, dieta și medicamentele pot reduce sau bloca fluxul de chi” spune Dr. Mulla.

Harta punctelor de presiune ale unui câine
Harta punctelor de presiune ale unui câine

Punctul de presiune cunoscut sub numele de vezica biliară 20, sau GB 20, este situat în partea din spate a capului unui câine, la baza craniului. Masarea corectă a acestui punct poate diminua nervozitatea și iritabilitatea unui câine și poate ameliora infecțiile sinusale și reduce crizele.

Vasul guvernator 26 (GV 26), „punctul de renaștere” situat pe față, unde partea fără păr a nasului se întâlnește cu buza superioară, a fost folosit pentru a trata oprirea respirației, atacul solar sau pierderea cunoștinței.

Îmbunătățiți sănătatea stomacală a câinelui cu ajutorul punctelor de presopunctură de pe spate și de pe coloana vertebrală

Mai multe puncte de presiune situate de-a lungul părților laterale ale coloanei vertebrale a câinelui, între vertebre, pot fi manipulate pentru a trata problemele gastrointestinale sau respiratorii.

„Punctele vezicii 21 și 22, cunoscute sub numele de BL 21 și 22, sunt ambele situate în partea inferioară a spatelui, pe ambele părți ale coloanei vertebrale”, spune Dr. Mulla.

Acestea pot fi folosite pentru a reduce vărsăturile, pentru a îmbunătăți problemele de stomac și pentru a promova sănătatea rinichilor.

Mai sus de-a lungul coloanei vertebrale, între omoplații câinelui, se află BL 13, vezica 13. Masarea acestui punct ar putea fi benefică pentru un câine care suferă de pneumonie și bronșită.

Îmbunătățiți sănătatea stomacală a câinelui cu ajutorul punctelor de presopunctură de pe spate și de pe coloana vertebrală

Reduceți durerea unui câine cu punctele de acupresură de pe picioarele din față și din spate
Atât picioarele din față, cât și cele din spate ale unui câine conțin mai multe puncte de presiune cunoscute pentru a diminua durerea și pentru a promova sănătatea și bunăstarea generală.

Pe partea din spate a picioarelor posterioare, în spatele genunchiului, se află BL 40, numit și vezica 40.

„Acest punct se găsește în centrul depresiunii de pe pliul genunchiului”, spune Dr. Mulla.

Acesta poate reduce durerea și rigiditatea generală. Dacă câinele dumneavoastră suferă de alergii sau de constipație, încercați să manipulați LI 11, intestinul gros 11, situat pe partea exterioară a picioarelor din față ale câinelui, la nivelul cotului.

„Pe marginea exterioară a pliului cotului”, spune Dr. Mulla.

Folosiți punctele de presiune principale din labe și degete pentru a restabili echilibrul

Lăbuțele câinelui dumneavoastră conțin puncte, cunoscute sub numele de puncte de presiune magistrale, gândite pentru a restabili echilibrul energetic la nivelul feței, gurii și umerilor câinelui dumneavoastră.

„Punctul intestinului gros 4, LI 4, este situat în pânza de la gheară sau în locul unde ar fi gheara”, spune Dr. Mulla.

Masarea acestui punct nu numai că ameliorează durerea, ci și crește imunitatea generală a câinelui și sănătatea sistemului imunitar. „De asemenea, poate ajuta și în cazul febrei”, spune Dr. Mulla.

Atunci când masați acest punct, folosiți o presiune ușoară cu degetul arătător pentru început, deoarece acest punct este extrem de sensibil, iar o apăsare prea puternică ar putea provoca dureri câinelui dumneavoastră.

Alegerea presopuncturii sau a îngrijirii veterinare pentru câinele dumneavoastră

Deși este util să știți cum să o efectuați, acupresura pentru câini sau o ședință de acupresură nu este menită să înlocuiască îngrijirea veterinară de rutină, esențială pentru sănătatea și bunăstarea câinelui dumneavoastră.

Simptomele câinelui dvs. pot fi cauzate de o afecțiune care stă la baza sănătății și care necesită atenție medicală.

„Acupresura pentru animale poate masca semnele clinice, întârziind astfel diagnosticul și tratamentul adecvat”, subliniază Dr. Mulla.

De asemenea, poate fi dureros atunci când folosiți acupresura în mod incorect.

Vizitați un profesionist certificat pentru a afla mai multe despre această tehnică.

„Medicii veterinari care sunt certificați în acupunctura canină pot efectua aceste proceduri la cabinetul lor sau vă pot ajuta cu instrucțiuni la domiciliu.

Medicii veterinari nu se pot numi „specialiști” decât dacă sunt certificați într-o specialitate, ceea ce majoritatea medicilor veterinari nu sunt, inclusiv medicii veterinari holistici care practică acupunctura.

Medicii veterinari pentru animale mici care nu sunt specialiști pot fi totuși certificați în acupunctura canină, așa că, dacă sunteți interesați de această formă de vindecare holistică, căutați pe cineva cu această acreditare.” spune Dr. Mulla.

Concluzie privind folosirea punctele de presiune ale unui câine pentru bunăstarea acestuia

Tehnica străveche a presopuncturii poate fi folosită pentru a îmbunătăți starea generală de sănătate a animalelor de companie, pentru a ajuta la dresaj sau pentru a promova relaxarea.

Acupresura poate fi aplicată pe capul și gâtul câinelui, pe spate și pe coloana vertebrală, pe picioare, pe labe și pe degetele de la picioare.

Cu toate acestea, nu înlocuiți îngrijirea de rutină de la medicul veterinar cu acupresura, deoarece simptomele câinelui dumneavoastră pot necesita asistență medicală.

Mulți câini se bucură de formele de masaj canin, așa că această practică ar putea să vă ajute să vă legați de animalul dumneavoastră de companie.