Sari la conținut
Home » Care este cea mai bună rasă de vânătoare?

Care este cea mai bună rasă de vânătoare?

Situație alarmantă!

Care este cea mai bună rasă de vânătoare? Chart Polski, cunoscut și sub numele de Greyhound Polonez, este un câine mare, viguros și musculos, având un aspect robust, dar mai puțin nobil în comparație cu alți membri ai familiei Greyhound.

Originea sa poate fi urmărită în secolul al XII-lea în Polonia, iar primele mențiuni despre această rasă, descrisă ca fiind crescută la curtea regală, datează din acea perioadă.

Care este cea mai bună rasă de vânătoare?

Încă din secolul al XIV-lea, vânătoarea cu acești câini a devenit un sport destul de popular în Polonia. Piotr Crescentin, în cartea sa „Despre activitatea la fermă” (1549), prezintă un tip de ogar foarte asemănător cu Chart Polski de astăzi.

Primele caracterizări complete ale rasei au apărut în secolul al XVII-lea, iar literatura specializată din secolul al XIX-lea face frecvent referiri la ogarul polonez – un câine mare, puternic, cu blană ceva mai lungă decât a ogarului englez.

Chart Polski are o osatură solidă, un trup compact, musculos, cu fălci puternice, indicând faptul că a fost folosit în condiții dificile de climă, în vânătoarea de iepuri, vulpi, căprioare, dropii și lupi.

Ochii săi, de o importanță covârșitoare pentru rasă, trebuie să aibă o expresie pătrunzătoare și alertă.

Mișcările acestui câine sunt fluide și elastice, facilitate de unghiurile corecte ale membrelor anterioare și posterioare. În timpul alergării, Chart Polski este rapid și extrem de agil.

Înălțimea la greabăn variază între 68-75 cm pentru femele și 70-80 cm pentru masculi, însă se preferă exemplarele care depășesc limitele optime.

Capul este puternic, suplu și lung, cu botul ușor mai lung acceptat; regiunea craniană este aplatizată, cu stop abia perceptibil și arcadele supra orbitale ușor pronunțate.

Nasul de tip roman este preferat

Nasul de tip roman este preferat, iar subțierea accentuată a botului nu trebuie să creeze impresia de nas ascuțit. Vârful nasului trebuie să fie negru sau întunecat, depășind linia buzelor.

Dinții și maxilarele sunt puternice, iar mușcătura în foarfec. Ochii, destul de mari și limpezi, sunt cu atât mai apreciați cu cât nuanța lor este mai închisă.

Irisul poate avea nuanțe de maro închis până la chihlimbar, în funcție de culoarea blănii. Urechile, de dimensiuni medii, sunt prinse la nivelul ochilor și destul de înguste.

Gâtul este lung, musculos și puternic, cu o linie care continuă ușor ascendent linia greabănului, iar capul este purtat destul de sus.

Corpul ogarului polonez este îngust, dar bine conturat, cu o linie superioară dreaptă deasupra pieptului și ușor arcuită deasupra regiunii lombare.

Pieptul, foarte adânc și lat, prezintă coaste bine arcuite, dar nu rotunjite. Abdomenul este ascendent, iar regiunea lombară este lată și musculoasă. Crupa este moderat înclinată, lungă și foarte musculoasă.

Coada este lungă și groasă la bază. Este coborâtă, iar vârful este răsucit în forma unei seceri; în stare de alertă, coada poate fi purtată ușor ridicată.

Acestea sunt poziționate ușor spre spate și lateral

Membrele anterioare sunt lungi, suple, musculoase și destul de apropiate. Văzute din față, trebuie să fie paralele. Iar antebrațul să fie lung. Iar metatarsul ușor oblic în raport cu solul. Labele sunt ovale, cu degete bine strânse.

Membrele posterioare sunt lungi și musculoase, cu unghiuri bine definite. Acestea sunt poziționate ușor spre spate și lateral, dar într-un grad mai redus decât în cazul Greyhoundului. Văzute din spate, membrele posterioare trebuie să fie paralele.

Partea inferioară a coapsei este lungă, iar jaretii sunt puternici. Labele sunt ovale, mai alungite decât cele ale membrelor anterioare.

Blana Chart Polski are un fir elastic, destul de aspru, cu lungimi variate. De obicei, parul este mai lung în zona greabanului și mai scurt pe lateralele corpului. Firele mai scurte acoperă sternul și membrele, în timp ce în zona posterioară a coapselor și coadă, blana atinge lungimea maximă, conform eva.ro.

Etichete: