Sari la conținut
Home » Când poate o pisică să facă pui? Află când o poți steriliza

Când poate o pisică să facă pui? Află când o poți steriliza

Care sunt semnele că pisica ta te iubește?

Când poate o pisică să facă pui? Majoritatea pisicilor de companie femele care nu fac parte dintr-un program de reproducere ar trebui să fie sterilizate înainte de pubertate. Odată ce ating vârsta pubertății, ciclurile de călduri încep. La pisicile domestice, aceste cicluri de căldură au loc în general din februarie până în octombrie, dar pot apărea tot timpul anului la pisicile de interior.

Până când se împerechează sau este sterilizată, estrusul (perioada de receptivitate la împerechere) va avea loc la fiecare două sau trei săptămâni. Acest lucru provoacă disconfort atât pisicii, cât și tovarășilor săi umani. În acest timp, întreaga atenție animalului se va concentra pe scăparea din casă pentru a se împerechea. Ea își va face auzită nevoile cu putere și va aștepta lângă uși ocazia de a se întâlni cu un motan.

Când poate o pisică să facă pui: Perioada de călduri

Când poate o pisică să facă pui: Pisică care bea apă
Când poate o pisică să facă pui: Pisică care bea apă și privește atent pe geam

Estrusul este descris ca perioada de receptivitate la împerechere. Este legată de producția de estradiol (un tip de estrogen) produs de foliculii ovariani. Spre deosebire de câini, pisicile aflate în călduri rareori experimentează umflarea sau secreția vizibilă a vulvei.

Dacă pisica femele nu se împerechează în timpul estrusului, nivelurile hormonale vor scădea în cele din urmă. Dar ciclul se va repeta în alte două sau trei săptămâni.

Împerecherea

Femelele vor semnala disponibilitatea lor pentru împerechere printr-o postură unică. Iată semnalele piept în jos, picioarele anterioare îndoite, sferturile posterioare ridicate cu coada lateral pentru a expune vulva. Membrele posterioare pot face mișcări ritmice ca și cum ar merge pe loc. Motanul va monta femela din spate, ținând-o de ceafa cu dinții.

Concepția

Ovulația are loc de obicei în termen de 20 până la 50 de ore după împerechere. Ouăle sunt fertilizate în oviduct, apoi își fac drum spre uter prin cornul uterin și se implantează în mucoasa uterină în aproximativ 12 până la 13 zile.

Pisica poate rămâne însărcinată în timp ce lăptează

Din acest motiv, este necesar să o țineți în interior și să o separați de eventualii masculi întregi din casă. Odată ce mama pisică începe să înțarce puii, ea ar trebui sterilizată pentru a preveni alte sarcini. În plus, puii ar trebui să fie sterilizați, indiferent dacă sunt păstrați în casa sau plasați pentru adopție.

Când poate o pisică să facă pui

Deși pisicile femele se maturizează sexual în general la șase luni, nu este neobișnuit ca o pisică să înceapă ciclul estral la doar patru luni. Dacă i se permite să rămână însărcinată la această vârstă, rezultatul va fi periculos atât pentru mamă, cât și pentru pisoi. De aceea, mulți medici veterinari practică sterilizarea timpurie pentru a preveni tragediile de acest fel, conform thesprucepets.com.