Un grup de oameni de stiinta din Japonia a realizat proiectul unui robot capabil sa detecteze dupa miros oameni si animale care se afla sub daramaturile unei case sau sub un strat de pamant sau de nisip, relateaza EFE, preluat de Agerpres.

Prototipul acestui dispozitiv destinat operatiunilor de salvare in cazul unor catastrofe va fi dezvoltat incepand de luna viitoare, obiectivul urmarit fiind ca el sa poata intra in uz din anul 2020.

Autorii proiectului sunt cercetatori de la Universitatea din Tokyo, de la Academia de Stiinta si Tehnologie din Kanagawa si de la compania de produse chimice Sumitomo Chemical.

Pornind de la capacitatea tantarilor de a distinge chiar si un vag miros de transpiratie de la oameni si animale, expertii vor sa creeze un mic senzor, care va fi apoi montat pe o drona.

Tantarii au in antene o serie de proteine speciale cu rol de detector de mirosuri, care ii ajuta sa-si gaseasca ”victimele”. Gene ale tantarilor vor fi folosite pentru sintetizarea artificiala a respectivelor proteine, care vor fi apoi incorporate intr-un dispozitiv electric. Senzorul va fi astfel calibrat incat sa sesizeze daca in aer exista cel putin o parte la milion miros de transpiratie.

Viitorul dispozitiv, care ar urma sa devina o alternativa la utilizarea cainilor special dresati pentru actiuni de salvare, prezinta numeroase avantaje. Spre deosebire de patrupede, care pot efectua aceste operatiuni doar un timp limitat, noul dispozitiv poate functiona fara pauze. In plus, cainii lucreaza la comanda instructorilor lor, aflati in imediata lor apropiere, fapt care ingreuneaza operatiunile si creste riscurile pentru salvatori.