Sari la conținut
Home » Câinele tău miroase urât? Uite care sunt principalele cauze

Câinele tău miroase urât? Uite care sunt principalele cauze

Din cuprinsul articolului

Câinele tău miroase urât? Uite care sunt principalele cauzeMedicii veterinari spun că există trei „zone” ale corpului cainelui care pot genera un miros urat. Acestea sunt, potrivit animalutze.com, urmatoarele: urechile, gura și anusul.

URECHILE

Când igiena animalelor de copmpanie nu este corespunzatoare, pe suprafata interioara a urechii se depune cerumen in exces.La cățeii neingrijiți, depunerile de cerumen sunt masive, in timp culoarea galbuie se modifica, secretia devenind maronie, urat mirositoare si daca masurile corespunzatoare de igiena nu sunt luate la timp, animalul se poate imbolnavi de catar auricular, o boala greu de tratat datorita zonei sensibile si care poate duce la surditate partiala sau totala.Un alt factor important pe care trebuie să-l aflați. Daca murdaria din ureche are aspectul zatului de cafea si animalul se scarpina, putem avea de-a face cu raia auriculara.

GURA

La caini, caria dentara „primara” nu exista. În schimb, din cauza acumularilor de tartru, gingiile se inflameaza, necrozeaza, iar sub dintele sau dintii afectati se aduna pungi de puroi – in aceasta fază, singura solutie ramane extractia.Cainii hraniti cu mancare uscata in general nu au probleme cu dantura si periajul saptamanal nu este neaparat necesar. Când ronțăie boabe, gingiile si dintii se curata in mod natural. In cazul acestor caini, stăpânii trebuie să își ducă prietenul la medicul veterinar pentru ai curăța tartrul depus.Caini hraniti cu mancare semiumeda, umeda, sau gatita in casa, periajul saptamanal si vizitele regulate la medicul veterinar pentru detartraj sunt o necesitate.

ANUSUL

Mirosul neplacut al cainelui poate proveni si din zona anusului. Cauza fiind glandele perianale. Aceste glande secreta o substanta cu miros unic pentru fiecare caine. In mod normal, aceste glande se videaza zilnic in timpul defecarii, ca urmare a trecerii materiilor fecale prin rect si care astfel „storc” glandele.Problema apare in special la cainii de apartament si la cei cu tulburari digestive. Cainii de apartament nu pot defeca in orice moment al zilei; ei „se tin” pana in momentul plimbarii; astfel, secretiile se aduna si uneori nu se elimina complet, cauzand mirosul neplacut.Cainii cu probleme digestive nu isi videaza glandele perianale la intervale regulate sau nu le videaza deloc, deoarece consistenta slaba a materiilor fecale impiedica „stoarcerea” naturala a acestora.In cazul in care glandele perianale nu sunt vidate la timp, secretiile se acumuleaza si se pot forma abcesele perianale, greu de tratat si foarte dureroase pentru caine, care va evita defecarea si se va constipa.

Etichete: