Câine sălbatic african este un prădător feroce ce face parte din familia Canidae, întâlnit numai în Africa, în special în savană și în zonele tropicale împădurite.

Câinele sălbatic african, singura specia care comunică prin strănut, se deosebește de prădătorii rivali, precum leii și hienele, datorită stilului unic de vânătoare prin care aleargă prada pe distanțe lungi până când ținta se prăbușește din cauza epuizării.

Citește și:

Câinele sălbatic african (Lycaon pictus/ cținele pictat) a dobândit o adaptare evoluționară crucială la nivelul oaselor, mușchilor și ligamentele membrelor anterioare care îi dau rezistență la alergare pe distanțe lungi.

Ei vânează prada în grupuri nomade de 20 – 30 de câini sălbatici africani. Se încumetă să vâneze animale mari precum antilope, impala, gazele și kudu, folosind strategii complexe coordonate.

Citește și:

Când vânează, câinii sălbatici africani folosesc o tehnică  numită „prădare obositoare”, aceste animale pe cale de dispariție își urmăresc prada până când vânătorile lor se încheie cu succes. Ei ating viteza de 64 km / h în momentul atacului.

„Sunt vânători foarte eficienți, până la 60% din vânătorile lor se încheie cu succes, mai mult decât leii (30%) și hienele (25-30%)”, a declarat Heather Smith, specialistă în anatomie la Universitatea Midwestern din Glendale, Arizona, care a condus studiul citat de Reuters.

O specie unică de canide

Câinele sălbatic african este singurul canid, grupul din care fac parte câinii, lupii, vulpile și alte animale înrudite, cu doar patru degete complete la labele din față. Această caracteristică anatomică i-a ajutat să aibă o viteză crescută și o lungime mai mare a pașilor, potrivit descopera.ro.