Sari la conținut
Home » Câinele roade obiecte din casă. Care sunt motivele care-i determină pe câini să aibă acest comportament

Câinele roade obiecte din casă. Care sunt motivele care-i determină pe câini să aibă acest comportament

Câinele roade obiecte din casă. Care sunt motivele care-i determină pe câini să aibă acest comportament. 

Când vorbim despre ros sau despre distrugerea obiectelor casnice, ne raportăm strict la puii de câine. Pentru noi oamenii este un comportament neadecvat, însă pentru puiul de câine, rosul este la fel de normal ca și datul din coadă.

Într-adevăr, câinii pot fi plictisiți, frustrați, dar sub nicio forma acțiunile lor nu sunt rău intenționate. Până ce programul de educare în acest sens nu este finalizat, se recomandă limitarea accesului în curte sau apartament.

Câinele roade obiecte din casă. Mai jos găsițo o listă cu cele mai întâlnite comportamente ale puilor de câine.

 1. Puii de căței rod cam tot ce apucă mai ales atunci când le ies dinții, pentru că simt nevoia de a-și scărpina gingiile și aşa îşi calmează durerea.
 2. Un câine care petrece mult timp singur în casă își va alina singurătatea rozându-vă pantofii sau hainele pentru că acestea poartă mirosul dumneavoastră.
 3. Stresul este unul din factorii care îl determină pe blănos să roadă. O furtună puternică sau zgomotul bormașinii din apartamentul vecinilor îi pot provoca animalului anxietate.
 4. Lipsa mişcării și a plimbărilor în aer liber: câinii sunt animale care au nevoie să-și consume energia. Dacă nu este scos suficient de des afară și nu i se oferă spaţiu de joacă, va alege să roadă tot ce prinde.
 5. Unii căței se plictisesc repede, iar în lipsa unor activităţi variate și a interacțiunii cu stăpânul, se distrează rozând mobila şi ce mai prinde la îndemână.

Însă există soluții ca patrupezii să fie dezvăţaţi de acest obicei și pot fi obișnuiți să-și consume nevoia de ros doar cu lucrurile permise, pe care i le veţi puneți la dispoziție.

 • Când plecați de acasă nu mai lăsați la dispoziţia cățelului lucruri despre care știți că l-ar putea tenta și le-ar putea roade: pantofi, haine sau alte obiecte;
 • În pet shop-uri sunt diverse varietăţi de oase pentru ros și de jucării de cauciuc pe care ați putea să i le oferiți. Pentru a nu se plictisi de jucării, ideal ar fi să i le oferiţi pe rând sau să-i reînnoiţi jucăria preferată, distrăgându-i astfel atenția de la lucrurile interzise;
 • Scoateţi câinele la şedinţe de dresaj și petreceți timp cu el încercând să-l învățați comenzi noi. Blănosul nu se va mai plictisi și nu va mai simți nevoia să roadă;
 • Nu îl pedepsiți atunci când îl prindeți că roade un pantof, de exemplu. Câinele va fi stresat și va roade și mai mult. Luați-i pantoful din gură şi oferiţi-i în loc jucăria preferată. De asemenea, lăudați-l ori de câte ori îl vedeți că-și roade liniștit jucăriile;
 • Învățați-l să vă aștepte acasă cu o jucărie. Când intrați pe ușă, nu îl alintaţi şi nu vă jucaţi din prima. Comandați-i în schimb să vă aducă o jucărie și de abia atunci puteți să-l mângâiați;
 • Scoteți-l afară cel puţin de două ori pe zi, suficient timp în care să-și consume energia.

În cazul în care ați epuizat toate soluțiile, iar câinele dumneavoastră nu renunță la obiceiul de a vă roade lucrurile din casă, indicat ar fi să apelați la medicul veterinar sau la un dresor de animale.