Sari la conținut
Home » Cainele de vanatoare de rate olandez / Kooikerhondje, Cainele kooiker, Dutch Decoy Spaniel, Dutch Decoy Dog

Cainele de vanatoare de rate olandez / Kooikerhondje, Cainele kooiker, Dutch Decoy Spaniel, Dutch Decoy Dog

  • de


Greutate: 9 – 11 kg
Inaltime: 35 – 40 cm
Origine: Olanda,

Istoric rasa Este o rasa olandeza veche crescuta pentru a vana ratele salbatice. Cand numarul acestora a scazut, aceasta rasa a fost in prag de disparitie, dar iubitorii au reusit sa o revitalizeze, astfel ca astazi este destul de raspandita in Olanda, dar mai putin in alte parti.

Descriere Fizica Este un caine de talie mica spre medie, putin mai lung decat inalt, suplu. Are un craniu lat, bot nu prea lung, format conic, cu un nas negru. Ochii nu sunt prea mari, migdalati, caprui. Urechile sunt scurte, late si lasate pe langa cap. Coada este lunga, varful usor curbat si bine imblanita. Blana este dubla cu un prim strat pufos si scurt si un strat exterior de lungime medie, neted sau usor ondulat. Este de culoare alba cu pete portocalii si o stea alba pe cap. Blana este mai scurta pe cap si mai lunga formand usoare franjuri pe piept, abdomen, coada, picioare si pe urechi unde are si “cercei” lungi de culoare neagra.

Personalitate Este un caine inteligent, curajos, vioi, energic, sensibil, latra destul de putin. Este afectuos, devotat familiei si se ataseaza mai ales de o persoana, accepta copiii dar daca este necajit poate deveni iritabil. Nu se imprieteneste cu oricine, fiind rezervat si suspicios cu strainii. Daca este socializat de mic cu alti caini si alte animale din gospodarie le va accepta.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de un periaj regulat pentru a-si pastra aspectul ingrijit. Daca este nevoie trebuie taiat parul crescut in exces dintre pernutele de la picioare sau din urechi pentru a le mentine curate.

Conditii de viata Este un caine rezistent la intemperii si se simte cel mai bine in aer liber, intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Este recomandat persoanelor active, caci ii place miscarea, alergatul, joaca, ii place sa faca aport, sa inoate, are aptitudini pentru concursuri de agilitate, dresaj, flyball.

Dresaj Este un caine inteligent, dornic sa fie pe plac stapanului, sensibil la intonatia vocii si de aceea dresajul nu este dificil. Totusi, trebuie sa fie destul de ferm, echilibrat, consecvent fara a fi dur, sever ci mai curand bland, afectuos. Are nevoie de socializare si dresaj.

Utilitate Este specialist in vanatoarea de rate salbatice, un bun paznic al locuintei si un afectuos companion.