Sari la conținut
Home » Câinele, cel mai bun prieten al omului, „armă” extrem de valoroasă în lupta cu noul coronavirs

Câinele, cel mai bun prieten al omului, „armă” extrem de valoroasă în lupta cu noul coronavirs

  • de

Câinele, cel mai bun prieten al omului, „armă” extrem de valoroasă în lupta cu noul coronavirs. Oamenii de știință au făcut o descoperire care poate schimba complet evoluția pandemiei.

Oamenii de știință au făcut o descoperire neașteptată în lupta cu pandemia care ne-a dat complet viața peste cap. Concert, cea mai bună șansă pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus este un…cățel. Proprietara lui Kossi lucrează de ani de zile cu câini de detecția la asociația „Nasul înțelept”, dar chiar și ea a fost uimită de abilitățile pe care le-a descoperit.

Kossi, salvat de la eutanasiere în Spania, a fost „înzestrat” cu un nas deosebit. Până acum, Kosii își folosea abilitățile pentru a mirosi acarienii, mucegaiul sau cancerul. În contextul pandemiei provocate de noul coronavirus, cercetătoarea Anna Hielm-Bjorkman, de la Universitatea din Helsinki, a vrut să vadă dacă nasul lui Kossi poate fi reprogramat pentru a detecta coronavirusul, scrie godsavethepoints.

”Nasul înțelept” a organizat un proiect pilot pe aeroportul din Helsinki

Asociația „Nasul înțelept” a organizat un program pilot, implementat pe aeroportul din Helsinki, iar procedura este extrem de simplă.  După ce probele sunt prelevate de pe încheieturile sau gâturile oamenilor, în locur testelor și verificărilor obișnuite care sunt făcute în aeroporturi, câinii sunt cei care indică probele pozitive. Procedura durează mai puțin de un minut.

Pe lângă faptul că procedura aceasta nu prezintă niciun disconfort, mai există un avantaj major.  Câinii pot repera infecția cu coronavirus chiar și cu 5 zile înaintea apariției primelor simptome, ceea ce permite ca bolnavii să fie izolați din timp.

330,000 de euro investite în program

Timo Aronkyto, medic și viceprimar în Vantaa, supraveghează programul de testare de pe aeroport. „M-am hotărât în numai două minute. Apoi am început acest program alături de o fundație”.

Medicul a observat imediat potențialul proiectului asociației „Nasul înțelept” și a investit 330.000 de euro pentru programul pilot din Helsinki. Potrivit cercetătorilor, că rezultatele oferite de câini sunt cel puțin la fel de corecte precum cele obținute prin testele PCR.

„Poate nu e cea mai înțeleaptă variantă (n. red. – testele PCR) de a cheltui banii din moment ce acești câini oferă rezultate cu costuri mai mici”, a spus el.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BBC News (@bbcnews)


Inițiatorii proiectului speră ca acesta să primească finanțare din partea autorităților centrale și să fie extins și la alte moduri de transport.