De 1608 Vizualizari

Cai in pictura

"Drumul mare"

O emisiune de marci postale ce ilustreaza relatia dintre om si cal, in operele a cinci mari pictori romani

Sub titlul „Cai in pictura”, Romfilatelia ii invita pe toti colectionarii si iubitorii de arta sa redescopere frumusetea picturii romanesti din patrimoniul Muzeului National de Arta al Romaniei, in cadrul unui proiect filatelic special. Emisiunea de marci postale ofera o privire de ansamblu asupra relatiei dintre om si acest nobil animal, calul, si arata reprezentari ale acestuia in operele a cinci mari pictori romani: Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Nutzi Acontz si Ștefan Luchian.

Doua dintre lucrarile pictorului si pedagogului roman Ioan Andreescu, supranumit „pictorul pamantului” de catre Octavian Paler, sunt reprezentate in cadrul emisiunii de marci postale: „La arat” (detaliu ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 3,60 lei) si „Drumul mare” (detaliu reprodus pe manseta minicolii de 4 timbre).

"La arat"

„La arat”

 

Realizate in perioada razboiului de independenta, lucrarile lui Grigorescu, „Ofiter de vanatori calare” (detaliu reprodus pe timbrul cu valoarea nominala de 8,10 lei) si „Spionul” (detaliu reprodus pe manseta minicolii de 4 timbre), poarta amprenta picturii lui Theodor Gericault.

Lucrarea de pictura „Taran cu caruta” (detaliu ilustrat pe timbrul cu valoarea nominala de 9,10 lei) apartine pictorului si graficianului roman de origine germana, Rufold Schweitzer-Cumpana.

Iar de la pictorita romanca de origine armeana, Nutzi Acontz s-a ales lucrarea de pictura „Potcovitul cailor” (detaliu ilustrat pe manseta minicolii de 4 timbre).

Mai putin cunoscuta publicului amator de arta, lucrarea lui Ștefan Luchian – „Amazoana” (detaliu ilustrat pe plicul prima zi al emisiunii) se remarca prin acordurile diafane de culoare, prin simbioza dintre cal si calareata, dar si prin spontaneitatea notatiei.

 

"Amazoana"

„Amazoana”

afis cai

 

Incepand din 24 iulie 2015, emisiunea de marci postale „Cai in pictura” poate fi achizitionata de la toate magazinele Romfilatelia din Bucuresti si din tara.

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X